ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ανησυχίες και ενστάσεις από τα πολιτικά κόμματα για τη συζήτηση του εδαφικού εκτός συνόρων

Κύπρος: Ανησυχίες και ενστάσεις από τα πολιτικά κόμματα για τη συζήτηση του εδαφικού εκτός συνόρων
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 και τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, με το νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν ανησυχίες, προβληματισμούς και ενστάσεις για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για το εδαφικό θα γίνει εκτός Κύπρου.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς ηγέτες σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως δεν μπορεί να προκαθορίσει τι θα συμβεί κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το εδαφικό.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ανησυχίες υπάρχουν και είναι δικαιολογημένες.

Όπως σημείωσε:

Έχουμε εμπειρία του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποτρέψει από το να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε όλα δυνατά περιθώρια, εάν η τουρκική πλευρά συνεργαστεί να καταφέρουμε να φθάσουμε σε συμφωνία, με την επίλυση και του εδαφικού, αλλά και του θέματος της ασφάλειας, το οποίο έχει αρκετά μεγάλη σημασία για εμάς και για τους Τουρκοκύπριους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε: «στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών, στηρίζουμε τον Νίκο Αναστασιάδη σε αυτές τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας».

Εξέφρασε δε την ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι έφθασε η ώρα να αποχωρήσει από την Κύπρο και να δοθεί το δικαίωμα στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στους τόπους τους.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ελπίδα να δούμε τα τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την Κύπρο, υπάρχει ελπίδα να δούμε το νησί μας ξανά επανενωμένο, χωρίς στρατούς χωρίς εγγυήσεις, έτοιμο να λειτουργήσει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ειδικά για το εδαφικό, ο κ. Τορναρίτης είπε πως αναμένεται από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά «να καταθέσουν τέτοιο χάρτη, ο οποίος θα μπορεί να γίνει αποδεκτός και από τη δική μας πλευρά».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν κύκλοι στο εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων και συνθηκών άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, αξιοποιώντας ενδεχομένως τα λάθη τακτικής –όπως είπε– που έχουν γίνει.

Κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του να συνειδητοποιήσουν ότι «θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε θέσεις αρχών, θα πρέπει να οπλιστούμε με διαπραγματευτική δυνατότητα, με επιχειρήματα, αλλά και αντοχές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που θα δημιουργηθούν».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε:

Δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μην γίνει η συζήτηση στην Κύπρο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τουρκική απαίτηση αποσκοπεί στο να στηθεί ένα σκηνικό κι ένα πλαίσιο πιέσεων για να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, όπως δεν έχουμε αμφιβολία ότι στο χώρο που θα γίνουν οι συνομιλίες θα είναι παρόντες, όχι επίσημα, αλλά ανεπίσημα, όλες εκείνες οι πρωτεύουσες, οι οποίες με τις παρεμβάσεις τους θα εκμαιεύσουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Λιλληκας είπε ότι ο κύπριος πρόεδρος κάνει μια καλή πρόταση αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας με την παρουσία χωροφυλακής, που θα μπορούσε να είναι μια ειρηνευτική δύναμη με διαφοροποιημένους όρους εντολής και με ενισχυμένη την δύναμή της.

Υποστήριξε, ομώς, πως την ίδια στιγμή ο Νίκος Αναστασιάδης «έχει διολισθήσει με πρόταση, η οποία επιτρέπει την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων 25% και μετά τη λύση του Κυπριακού, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, για αυτό και τον καλούμε να την αποσύρει».

Ύπαρξη προδιαβούλευσης

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Άθως Αντωνιάδης δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει προδιαβούλευση, ενώ την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2ου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, σημείωσε για το εδαφικό ότι «έπρεπε να συζητείται εναλλάξ με τα άλλα κεφάλαια, όπως είχε συμφωνηθεί με την συμφωνία Αναστασιάδη–Έρογλου και ότι το συζητούμε τελευταίο, πράγμα που αφαιρεί στρατηγικά από την διαπραγματευτική μας ικανότητα».

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Πόλυς Παλλήκαρος είπε:

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το εδαφικό θα ικανοποιήσει τον κύπριο πολίτη, να επιτρέψετε όμως σ’ εμάς να έχουμε τις αμφιβολίες.

Ενστάσεις εξέφρασε και η αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου. Όπως δήλωσε για το ενδεχομενο συνομιλιών στο εξωτερικό:

Για μας είναι ύποπτο και θεωρούμε ότι δεν έχουμε φθάσει σ’ ένα επίπεδο που να δικαιολογεί τη μετάβαση στο εξωτερικό για να συζητήσουμε τα θέματα του εδαφικού, πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες εδώ που είναι καθαρά κυπριακής ιδιοκτησίας και μετά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα.

Κατά της διεξαγωγής συζήτησης του εδαφικού εκτός Κύπρου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη. Όπως δήλωσε:

Διαχωρίζουμε ξεκάθαρα τη θέση μας ότι δεν συμφωνούμε με την προτεινόμενη λύση, αφού βλέπουμε ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι πουθενά δεν λειτούργησε μια τέτοιας μορφής ομοσπονδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ