ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Γυναίκες φόρεσαν μαύρα για τον νόμο κατά των αμβλώσεων

Πολωνία: Γυναίκες φόρεσαν μαύρα για τον νόμο κατά των αμβλώσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/GRZEGORZ MICHALOWSKI

Ντυμένες στα μαύρα και κρατώντας ομπρέλες, χιλιάδες Πολωνές διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η πρώτη "απεργία των γυναικών" έγινε στις 3 Οκτωβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, πιεζόμενη από τις μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 100.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) αναγκάστηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά απαγορευόταν η άμβλωση.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ανακοίνωσε ότι το PiS θέλει να περιορίσει τις αμβλώσεις "ακόμη και όταν το παιδί είναι καταδικασμένο να πεθάνει" ώστε "να μπορέσει να βαπτιστεί" μετά τη γέννησή του.

640x640

Πηγή:Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια από τις διαδηλώτριες:

Καταφέραμε να απορριφθεί ένας παράλογος νόμος και κατά συνέπεια η ένταση στη χώρα μειώθηκε. Όμως, ακριβώς τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επωφεληθεί για να περάσει έναν νέο νόμο, ίσως όχι τόσο παράλογο, αλλά εξίσου απαράδεκτο. Δεν συμφωνούμε!.

Οι γυναίκες κατήγγειλαν την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική και την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και την αδράνεια του κράτους στον τομέα αυτόν.

640x640 2

Πηγή:Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS

"Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία ανακατεύεται στην πολιτική και στους νόμους της χώρας. Εκβιάζει τα πολιτικά κόμματα και αναμιγνύεται σε υποθέσεις που δεν θα έπρεπε να την αφορούν", είπε μια από τις οργανώτριες της κινητοποίησης, η Μποζένα Πριλούσκα. "Μαχόμαστε μεταξύ άλλων για το λαϊκό κράτος, για το δικαίωμα στην αντισύλληψη ή ακόμη για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τους μισθούς", εξήγησε και μια άλλη οργανώτρια της διαδήλωσης.

640x640 3

Πηγή:Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS

Υπενθυμίζεται πως στην Πολωνία η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της μητέρας, αν από τον προγεννητικό έλεγχο διαπιστωθεί κάποια σοβαρή, ανίατη ασθένεια στο έμβρυο και αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ