ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Τον Νοέμβριο και μάλλον στην Ελβετία η συζήτηση για το εδαφικό

Αναστασιάδης: Τον Νοέμβριο και μάλλον στην Ελβετία η συζήτηση για το εδαφικό
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συζητά με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ( António Costa) και τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα (Juha Sipilä) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Yves Herman

Για την ερχόμενη Τετάρτη μετατίθεται πιθανότατα η επίσημη ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το εδαφικό, που θα γίνουν μάλλον στην Ελβετία.

Μετά την αποψινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci), ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης περιορίστηκε να δηλώσει:

«Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας, παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Ωστόσο, είπε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει «στις 7-11 Νοεμβρίου και μάλλον στην Ελβετία».

Σημειώνεται ότι θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι η επίσημη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες και τον τόπο της διαπραγμάτευσης για το εδαφικό θα γινόταν μετά την αποψινή συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Για την αποψινή συνάντηση που διάρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων, είτε ελευθεριών, είτε δικαιωμάτων κλπ».

Πρόσθεσε δε ότι «υπήρξε μια σχετική πρόοδος που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση». Σε ερώτηση αν στην αποψινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα και να μην επαναλαμβάνουμε εαυτούς».

Σε άλλη ερώτηση, ποιανού θα είναι αρμοδιότητα το θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, απάντησε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, απαντώντας στην ερώτηση εάν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως «έγινε συζήτηση, βεβαίως».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου (Feridun Sinirlioğlu), ότι «αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση, η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιγνίδι», ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπόψη τη συγκεκριμένη αναφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ