ΚΟΣΜΟΣ

Ζούνκο Ταμπέι: Πέθανε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ

Ζούνκο Ταμπέι: Πέθανε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ
REUTERS/Gopal Chitrakar/File Photo

Η πρώτη γυναίκα που αναρριχήθηκε στο Έβερεστ και αργότερα στις επτά ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου, η Ζούνκο Ταμπέι, πέθανε σε ηλικία των 77 ετών.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η Ταμπέι άφησε την τελευταία πνοή της την Πέμπτη μετά από μάχη με τον καρκίνο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μέλος της Αποστολής Γυναικών της Ιαπωνίας στο Έβερεστ το 1975, η Ταμπέι έφτασε στην κορυφή του θρυλικού βουνού, η οποία είναι και η ψηλότερη στον κόσμο, στα 8.850 μέτρα.

Αναπολούσε το επίτευγμά της και σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2012 στην εφημερίδα Japan Times, περιέγραφε την αντιμετώπιση πολλών ανθρώπων για την αποστολή στα Ιμαλάια η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες.

«Τη δεκαετία του '70 στην Ιαπωνία ήταν ευρέως διαδεδομένο ότι οι άντρες εργάζονταν και οι γυναίκες έμεναν σπίτι», είπε η Ταμπέι, η οποία την εποχή εκείνη άφησε την τρίχρονη κόρη της στη φροντίδα του άντρα της και συγγενών της για να ανέβει στο Έβερεστ. «Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο κεφάλι μου ότι ήθελα να αναρριχηθώ σε εκείνο το βουνό, ό,τι και να έλεγαν οι άλλοι», τόνιζε.

Η Ταμπέι έθεσε άλλο ένα ρεκόρ το 1992 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε τις ψηλότερες κορυφές σε κάθε μια από τις ηπείρους του κόσμου. Αργότερα αφιέρωσε το χρόνο της στην προώθηση της βελτίωσης της προστασίας των βουνών, ενώ συνέχισε τις αναρριχήσεις, χωρίς να την πτοήσει ούτε η διάγνωσή της με καρκίνο.

Το ιαπωνικό πρακτορείο NHK μετέδωσε ότι η τελευταία διαδρομή της σε βουνό ήταν μια εκδρομή φέτος τον Ιούλιο στο φημισμένο βουνό Φούτζι της Ιαπωνίας με μια ομάδα παιδιών ενός γυμνασίου από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μιας περιοχής που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από έναν καταστροφικό σεισμό και ένα τσουνάμι το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ