ΚΟΣΜΟΣ

Το ξέσπασμα του Ρέντσι: Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι πιο σημαντική από τη λιτότητα

Το ξέσπασμα του Ρέντσι: Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι πιο σημαντική από τη λιτότητα

Την ανάγκη να ξεπεραστεί η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και στο κείμενο κρατικού προϋπολογισμού που έστειλε η Ιταλία στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω να μου πει, κάποιος Ευρωπαίος τεχνοκράτης ότι δεν μπορώ να θωρακίσω αντισεισμικά τα σχολεία, διότι υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος σχετίζεται με τη σταθερότητα. Η σταθερότητα των παιδιών μας είναι πιο σημαντική, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μέσα σε επτά χρόνια. Ο κρατικός προϋπολογισμός στο σημείο αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχει, δε, και το θέμα της μετανάστευσης. Και από την Ευρώπη, στο θέμα αυτό, έχουν κάνει κάποια λάθη για τα οποία πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναφερόμενος, στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού και στην πολιτική της λιτότητας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός συμπλήρωσε:
«Αν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να ξοδεύει λιγότερα χρήματα η Ιταλία, για το μεταναστευτικό, ας αρχίσουν να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει πράξη. Ας αρχίσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους στους μετανάστες. Η Ιταλία, με απόφαση της κυβέρνησης Μόντι, δίνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μόνον 12».

«Εγώ κουράστηκα, αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Ζητώ, λοιπόν, ένα χέρι βοήθειας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από όλους τους Ιταλούς, ώστε να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε: φτάνει με αυτό το σύστημα, τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες και πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας. Αλλά σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς όλους», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ