ΚΟΣΜΟΣ

Σας σκέφτονται οι γάτες και οι σκύλοι σας όταν κοιμούνται; (pics)

Σας σκέφτονται οι γάτες και οι σκύλοι σας όταν κοιμούνται; (pics)
twitter/boredpanda

Υπάρχει μια εικόνα την οποία όσοι έχουν ζώα σίγουρα ξεχωρίζουν γιατί τους φαίνεται εκτός από αστεία και πολύ οικεία και ζεστή. Συνήθως αφορά σκυλιά τα οποία την ώρα που κοιμούνται κουνούν τα πόδια τους σαν να τρέχουν, είτε για να ξεφύγουν επειδή κάποιος τα κυνηγά, είτε επειδή απλώς διασκεδάζουν.

Η μοναδική γνώση που έχουν οι επιστήμονες για τα όνειρα και τα ζώα περιορίζεται σε δύο γορίλες και συγκεκριμένα την Koko, γνωστή - και - για τη συναναστροφή της με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς (αξίζει να δείτε και να μάθετε για τη γνωριμία τους στο βίντεο που ακολουθεί) και τον Michael, του οποίου η οικογένεια εξολοθρεύτηκε από θηρευτές με αποτέλεσμα αυτός να ξυπνά συχνά φωνάζοντας «οι άνθρωποι σκοτώνουν τους γορίλες». Η δε Koko συνήθιζε να περιγράφει στα όνειρά της μέρη και πρόσωπα τα οποία ουδέποτε είχε επισκεφθεί ή συναντήσει.

123 copy

Αυτό που, ωστόσο, γνωρίζουμε, σύμφωνα με το people.com είναι ότι τα περισσότερα θηλαστικά έχουν παρόμοιο κύκλο ύπνου με τον ανθρώπινο. Κάτι που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος είναι λιγότερο ενεργός όση περίπου ώρα είναι και ο ανθρώπινος και ότι η περίοδος δραστηριότητας του ματιού που ονομάζεται REM (rapid eye movement) είναι επίσης ανάλογη. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι τα περισσότερα θηλαστικά ονειρεύονται όπως και οι άνθρωποι.

Γνωρίζουμε, ωστόσο κι άλλα πράγματα σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Τα ποντίκια, για παράδειγμα, περνούν από τους κύκλους του ύπνου γρηγορότερα από τους ανθρώπους και τα όνειρά τους είναι πιο σύντομα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τους ελέφαντες. Τα ερπετά και τα ψάρια δεν έχουν REM κύκλο με αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα να μην βιώνουν ποτέ την εμπειρία ενός ονείρου.

Τι μπορεί να ονειρεύεται ένας σκύλος;

Οι άνθρωποι συνήθως ονειρεύονται πράγματα και καταστάσεις που τους συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, τείνουν να εμβαθύνουν περισσότερο στη λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει λόγος να ισχύει κάτι διαφορετικό για τους σκύλους. Από τη στιγμή που είναι τόσο στενή η σχέση τους με τους ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι ονειρεύονται τον ιδιοκτήτη τους, τη μυρωδιά του, το πρόσωπό του και κάτι που έκαναν που τον ευχαρίστησε ή που τον θύμωσε...

Τι μπορεί να ονειρεύεται μια γάτα;

Εδώ το πράγμα θα περιμένατε ότι γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο μια και οι γάτες είναι εξ ορισμού πιο περίπλοκες από τους σκύλους. Κι όμως. Οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα. Ένας από τους πρώτους αναλυτές ύπνου, ο Michel Jouvet, παρατήρησε ότι στα πρώτα στάδια δεν είχαν αντιδράσεις. Όταν ξεκινούσε το REM σηκώνοντας, παρατηρούσαν και στεκόντουσαν με τη ράχη ψηλά. Ήταν σαν να ετοιμάζονταν να κυνηγήσουν ένα ποντίκι.

Μπορώ να προσφέρω καλύτερα όνειρα στα κατοικίδιά μου;

Ο καλύτερος τρόπος να προσφέρετε καλύτερα όνειρα στους εαυτούς σας και στα παιδιά σας είναι να προσφέρετε καλύτερες εμπειρίες μέσα στη μέρα, καθώς και να έχετε αρκετό ύπνο σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον. Ακριβώς αυτα τα συστατικά ενδεχομένως να εξασφαλίσουν και στα κατοικίδιά σας τα πλέον ευχάριστα όνειρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ