Κύπρος: Υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει ο Φειδίας Παναγιώτου - Τι ισχύει σε περίπτωση που εκλεγεί
O Youtuber Φειδίας, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής στην Κύπρο
InstagramΟ κύπριος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ανακοίνωσε την Παρασκευή την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.
«Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου ως βουλευτής με το κόμμα Άμεση Δημοκρατία εδώ στην Κύπρο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma , φορόντας ένα στρατιωτικό κράνος, υποστηρίζοντας ότι το κατεστημένο τον κυνηγά.
Στο πολιτικό του μήνυμα, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες λέγοντας: «Πρέπει να με ψηφίσετε εσείς για να είμαι υποψήφιος», παραπέμποντας στην εσωτερική διαδικασία που έχει ξεκινήσει το κόμμα του, «Άμεση Δημοκρατία Κύπρου».
Όπως έχει ανακοινώσει, οι εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά το διάστημα 5–7 Μαρτίου 2026, με 194 υποψηφιότητες να έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα του κόμματος.
Τι προβλέπεται στην περίπτωση εκλογής του
Οι βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου 2026. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν επίσημα στις 6 Μαΐου 2026, ενώ η Βουλή προβλέπεται να διαλυθεί στις 23 Απριλίου 2026.
Εάν εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Φειδίας Παναγιώτου θα πρέπει να παραιτηθεί από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τόσο το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, όσο και η εκλογική νομοθεσία της Κύπρου ορίζει ότι η ιδιότητα του ευρωβουλευτή είναι ασυμβίβαστη με εκείνη του μέλους εθνικού κοινοβουλίου.
Ωστόσο, επειδή εξελέγη ως ανεξάρτητος και δεν ανήκει σε κάποιο κομματικό ψηφοδέλτιο, δεν προβλέπεται αναπλήρωση της θέσης, αλλά θα απαιτηθεί διενέργεια συμπληρωματικών εκλογών στην Κύπρο για μία μόνο έδρα.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν κερδίσει έδρα στο κοινοβούλιο ενώ ήδη κατέχει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παναγιώτου απάντησε ότι τα μέλη της , «Άμεσης Δημοκρατίας Κύπρου» θα λάβουν την απόφαση συλλογικά και ότι θα ακολουθήσει τις επιθυμίες των υποστηρικτών του.
Άννα Στρατινάκη: Τι απαντά για δημοσιεύματα περί εμπλοκής της στην υπόθεση Παναγόπουλου
20:45
Βόρεια Μακεδονία: Κατάσχεση-μαμούθ 30 τόνων κάνναβης
20:37
Γαλλία: Μετά τα social media, ο Μακρόν εξετάζει απαγόρευση βιντεοπαιχνιδιών στους ανήλικους
20:28
Τρεις τραυματίες σε άγρια συμπλοκή με ρόπαλα και κοντάρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
20:20