Βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα στην Ταϊλάνδη για τη συνταγματική αναθεώρηση
Εκλογικό τμήμα στην Ταϊλάνδη
AP Photo/Sakchai LalitΣτις κάλπες καλούνται σήμερα 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ταϊλάνδη για τις βουλευτικές εκλογές και για δημοψήφισμα σχετικά με την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στόχος είναι να καταστεί το πολιτικό σύστημα πιο δημοκρατικό και να μειωθεί η επιρροή μη εκλεγμένων οργάνων σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) – διάδοχος του Move Forward Party (MFP), το οποίο διαλύθηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Αύγουστο του 2024 – είχε προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Επικεφαλής του είναι ο 38χρονος επιχειρηματίας Νάταπονγκ Ρουανγκπανιαγούτ.
Ωστόσο, ακόμη κι αν το Λαϊκό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως είχε γίνει και το 2023.
Άλλες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις είναι το Pheu Thai, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα, και το κόμμα Bhumjaithai του απερχόμενου πρωθυπουργού Ανούτιν Τσαρνβιρακούλ.
Η πολιτική αστάθεια στο βασίλειο της Ταϊλάνδης είναι μεγάλη. Ο Ανούτιν ήταν ο τρίτος επικεφαλής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση και δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
SPONSORED
Χειροπέδες σε δύο νεαρούς που λήστευαν καταστήματα στα βόρεια προάστια της Αττικής
20:19
CENTCOM: Οι ΗΠΑ έπληξαν ιρανικό τάνκερ που κατευθυνόταν σε λιμάνι του Ιράν
20:11
Βατικανό: «Περίεργες» οι φραστικές επιθέσεις Τραμπ κατά του πάπα Λέοντα, λέει ο καρδινάλιος Παρολίν
20:04
Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της ενδεχόμενης αποχώρησης της Ryanair στη Χαλκιδική
19:58