ΚΟΣΜΟΣ

Δύο ισλαμιστικές οργανώσεις πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν

Δύο ισλαμιστικές οργανώσεις πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν
Twitter/@AlArabiya

Η αιματηρή, τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε αστυνομική σχολή στο Πακιστάν αφήνοντας πίσω της 61 νεκρούς, είχε δύο επίσημες και ξεχωριστές αναλήψεις ευθύνης.

Η πρώτη είναι από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) και η δεύτερη από το Ισλαμικό Κράτος.

Το TTP υποστήριξε ότι διέπραξε την επίθεση για να «εκδικηθεί για τους φόνους των μουτζαχεντίν» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την πλευρά του ο ISIS γνωστοποίησε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq πως την επίθεση διέπραξαν «τρεις καμικάζι του».

Ο στρατηγός Σερ Αφγάν, διοικητής των Συνοριοφρουρών που ανέλαβε την αντιμετώπιση της κατάστασης, απέρριψε από την πλευρά του την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση "Λασκάρ ι Τζάνγκβι", η οποία θεωρείται προσκείμενη στους πακιστανούς Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον πακιστανό ανώτατο αξιωματικό οι δράστες «επικοινωνούσαν με στελέχη (σ.σ. της οργάνωσης αυτής) στο Αφγανιστάν».

Κατά τον πακιστανό αναλυτή Αμίρ Ράνα, το σενάριο η επίθεση να έγινε από την οργάνωση αυτή μοιάζει αξιόπιστο, ωστόσο σημειώνει πως «στις περισσότερες περιπτώσεις οι οργανώσεις των ανταρτών μπλοφάρουν έπειτα από μια μεγάλη επίθεση, για δύο λόγους: για να προκαλέσουν σύγχυση και για να πιστωθούν την ενέργεια».

Στη σχολή μετέβησαν τόσο ο αρχηγός του πακιστανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Ράχιλ Σαρίφ, όσο και πολλοί άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί, όπως και ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος προήδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης για την ασφάλεια στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Δευτέρας, τρεις βαριά οπλισμένοι καμικάζι εξαπέλυσαν μια πολύωρη επίθεση και μέσα σε αστυνομική σχολή στην Κουέτα, στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, κρατώντας μάλιστα εκατοντάδες ομήρους.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν σπουδαστές της σχολής που κατελήφθησαν εξαπίνης καθώς την ώρα της αιφνιδιαστικής νυχτερινής επίθεσης πολλοί βρίσκονταν στους κοιτώνες. Οι Αρχές κάνουν επίσης λόγο για 123 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να διαφύγουν από παράθυρα. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση κι ο απολογισμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ