Τραβούν χειρόφρενο οι μηχανοδηγοί στην Ισπανία – Τριήμερη απεργία μετά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα
Ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ανδαλουσία.
AP PhotoΤριήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα (9/2) οι μηχανοδηγοί τρένων στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη εγγυήσεων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Η κινητοποίηση έρχεται στον απόηχο δύο θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο.
Το πρώτο και πιο πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου στην περιοχή Ανταμούθ της νότιας Ισπανίας, όταν τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε με άλλο συρμό που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα της Ιβηρικής εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Δύο ημέρες αργότερα, στην Καταλονία, ένας εκπαιδευόμενος μηχανοδηγός σκοτώθηκε και τουλάχιστον 37 επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν τοπικό τρένο εκτροχιάστηκε ύστερα από κατάρρευση τοιχίου. Σύμφωνα με τις Αρχές ο τοίχος κατέρρευσε κατά τη διέλευση του συρμού χτυπώντας πρώτα την καμπίνα του οδηγού και στη συνέχεια το πρώτο βαγόνι, όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι τραυματίες.
Το συνδικάτο μηχανοδηγών Semaf απαιτεί την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού αύξηση των επενδύσεων και συντήρηση κάνοντας λόγο για «συνεχή υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου».
Μετά τα δύο δυστυχήματα, έλεγχοι ασφαλείας αποκάλυψαν βλάβες και προβλήματα συντήρησης σε αρκετά σημεία του δικτύου.
Προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (CIAF) για το δυστύχημα στο Ανταμούθ αναφέρει ότι αυλακώσεις που εντοπίστηκαν στους τροχούς του εκτροχιασμένου τρένου, αλλά και τριών προηγούμενων συρμών υποδηλώνουν ότι υπήρξε θραύση της σιδηροδρομικής γραμμής πριν από τη διέλευση του τρένου.
Θύελλα αντιδράσεων
Τα δυστυχήματα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και έχουν πλήξει τη φήμη του ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου, που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως πρότυπο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να δεχθεί έντονη κριτική στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες για τις ευθύνες και τις ελλείψεις στο σύστημα.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες περί υποχρηματοδότησης. Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε, δήλωσε ότι έχουν επενδυθεί 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της γραμμής Μαδρίτης–Ανδαλουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα.
«Δεν μιλάμε για έλλειψη συντήρησης, ούτε για απαρχαιωμένες υποδομές, ούτε για έλλειψη επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση στα θύματα
Βλάβη στις ράγες «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία για την σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία
Κινηματογραφική ληστεία στην Ιταλία: Κουκουλοφόροι ανατίναξαν θωρακισμένο όχημα (vid)
13:34
Παράταση παραστάσεων για την πολυσυζητημένη «Λόλα» στο Θέατρο Παλλάς έως 1η Μαρτίου
13:33
ELPEN: Ενισχύει τις επενδύσεις της στην Έρευνα
13:20
Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο ενός «βρικόλακα»: Η επιστήμη ανακατασκευάζει την εικόνα του (pics)
13:08