ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα απαιτεί την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη Μάνμπιτζ

Η Άγκυρα απαιτεί την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη Μάνμπιτζ
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yildirim), συνοδευόμενος εξ αριστερών από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνομιλεί με τον γάλλο υπουργό εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αιρώ (Jean-Marc Ayrault) στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 Hakan Goktepe/Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει τα δικά της μέτρα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία, αν οι μαχητές της δεν αποσυρθούν από την πόλη Μάνμπιτζ (Manbij), ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu).

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal 24.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος στη Γαλλία των Κούρδων της Συρίας, Χάλεντ Ίσα (Khaled Issa), κατηγόρησε σήμερα το τουρκικό καθεστώς ότι «επιτίθεται μαζικά» στους κούρδους μαχητές προκειμένου να τους εμποδίσει να ανακαταλάβουν τη Ράκα (Raqqa), τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κατηγορώντας την Άγκυρα για «συνέργεια» με τους τζιχαντιστές.

«Με την αεροπορία και το πυροβολικό του, ο τουρκικός στρατός εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο Τύπος και η διεθνής κοινότητα επικεντρώνονται στη Μοσούλη για να επιτεθεί μαζικά στους Κούρδους της Συρίας με σκοπό να τους εμποδίσει να πάρουν τη Ράκα», κατήγγειλε ο Ίσα σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Η επίθεση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στη Μοσούλη, που διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της, έχει σκοπό την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Η Μοσούλη βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απελευθέρωση της Ράκα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (QSD), συνασπισμός κούρδων και αράβων μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, «απελευθέρωσαν πολλά χωριά που είχαν καταληφθεί από το Νταές βορειοανατολικά του Χαλεπίου», είπε ο Ίσα, προσθέτοντας:

Αν το τουρκικό πυροβολικό και η αεροπορία βομβαρδίσουν σφοδρά τις θέσεις των QSD στην περιοχή αυτή και στο καντόνι Αφρίν θα είναι αφενός για να τους εμποδίσουν να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού του Νταές στη Ράκα, αφετέρου για να μπορέσει η Τουρκία να κρατήσει τον έλεγχο των 70 χλμ. των συνόρων με τη Συρία.

«Δεν μπορούμε να πάμε να πολεμήσουμε στη Ράκα ενώ ο τουρκικός στρατός μας βομβαρδίζει», υπογράμμισε, εκτιμώντας πως για την ώρα «δεν πληρούνται οι όροι για να πάρουμε τη Ράκα».

Κατηγορώντας το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) ότι «έσπευσε να βοηθήσει το Νταές», ο Ίσα κάλεσε τη Γαλλία και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να «θέσουν τέρμα στις ανεύθυνες ενέργειες του Ερντογάν που εμποδίζουν τη μάχη κατά του Νταές».

Οι πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, όμως, που θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία, τις θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία έπληξε πολλές φορές στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας στό βορειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ίσα, ο στρατός βομβάρδισε και πάλι τις θέσεις των QSD στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ