ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν αποκλείουμε εισβολή της Ρωσίας», λέει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας

«Δεν αποκλείουμε εισβολή της Ρωσίας», λέει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας

Νορβηγοί στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Καμπανάκι κινδύνου για μια μελλοντική ρωσική εισβολή κρούει ο αρχηγός του στρατού της Νορβηγίας υπονοώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτεθεί στη χώρα του για να προστατεύσει τα πυρηνικά της περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην περιοχή.

«Δεν αποκλείουμε μια αρπαγή γης από τη Ρωσία ως μέρος του σχεδίου τους να προστατεύσουν τις δικές τους πυρηνικές δυνατότητες, που είναι το μόνο πράγμα που τους έχει απομείνει που πραγματικά απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στον Guardian ο στρατηγός Ίρικ Κριστόφερσεν.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν έχει κατακτητικές βλέψεις απέναντι στη Νορβηγία με τον ίδιο τρόπο που είχε στην Ουκρανία ή σε άλλα πρώην σοβιετικά εδάφη, αλλά είπε ότι μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα, σε μικρή απόσταση από τα νορβηγικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών υποβρυχίων, χερσαίων πυραύλων και αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί η Νορβηγία στο στρόχαστρο σε περίπτωση που η Ρωσία έρθει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Ο Κριστόφερσεν είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας από το 2020, ενώ υπεύθυνος παράλληλακαι για την υπηρεσία πληροφοριών της.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ενώ η Νορβηγία έχει κατά νου την απειλή μιας παραδοσιακής ρωσικής εισβολής, οι τρέχουσες ρωσικές τακτικές είναι πιο διάχυτες. «Αν προετοιμαστείς για το χειρότερο, δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει να είσαι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσεις το σαμποτάζ και τις πιο υβριδικές απειλές».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Νορβηγία και η Ρωσία διατηρούσαν ακόμη κάποια άμεση επαφή σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στη Θάλασσα του Μπάρεντς και ότι υπήρχαν τακτικές συναντήσεις στα σύνορα μεταξύ εκπροσώπων των δύο ενόπλων δυνάμεων.

Στην εκτενή συνέντευξή του στον Guardian, ο Κριστόφερσεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τη Γροιλανδία, καθώς και τους «απαράδεκτους» ισχυρισμούς του πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απέφυγαν τις θέσεις πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των μαχών.

«Αυτό που είπε δεν είχε νόημα, και ξέρω ότι όλοι οι Αμερικανοί φίλοι μου από το Αφγανιστάν το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο 56χρονος, που υπηρέτησε σε αρκετές αποστολές στο Αφγανιστάν.

Αυξάνει την παρουσία της στη Νορβηγία η Βρετανία

Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι ότι ο αριθμός του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στο αρκτικό έθνος θα αυξηθεί από περίπου 1.000 σε 2.000.

Ο αριθμός των βρετανικών στρατευμάτων στη Νορβηγία θα διπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση των ρωσικών απειλών.

Η δέσμευση αυτή έρχεται μετά την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας παλαιών βάσεων του Ψυχρού Πολέμου και της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

«Οι απαιτήσεις για άμυνα αυξάνονται και η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Αρκτικής και του Απώτατου Βορρά που έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Χίλι.