ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχτούν πρόσφυγες

Ρέντσι: Βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχτούν πρόσφυγες
«Talk to the hand» μοιάζει να λέει στην Κομισιόν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καταφτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στις Βρυξέλλες REUTERS/Eric Vidal

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του δημόσιου καναλιού Rai Uno, επιβεβαίωσε ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο επί του προϋπολογισμού της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχθούν τους πρόσφυγες».

«Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παίρνουμε πίσω 12 δισ. ευρώ. Αλλά, αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον iταλό πρωθυπουργό πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές. Έχουμε στην διάθεσή μας, όμως, μόνον έξι μήνες. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται. Ή μπλοκάρουμε τα ρεύματα εντός του 2017, ή η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντέξει μια χρονιά σαν και αυτή που ζήσαμε.

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντόαν (Pier Carlo Padoan) επιβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις επί ορισμένων σημείων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. «Είναι κάτι το απόλυτα φυσικό, μας ζητούν να εξηγήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος κάποια κεντρικά σημεία του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre, τόνισε πάντως ότι «ο ιταλικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος δεν πρόκειται να αλλάξει».

Εξηγήσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό ζητά η Κομισιόν

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις σχετικά με τις δαπάνες για το προσφυγικό, όπως και για εκείνες που αφορούν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο Εγκέλαδος της 24ης Αυγούστου.

Η κύρια διαφορά, ουσιαστικά, μπορεί να εντοπιστεί στο ότι η Ιταλία ζητά να φτάσει η σχέση ελλείμματος-AΕΠ το 2,3%, ενώ η Κομισιόν επιδιώκει να μην ξεπεράσει το 2,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ