Κάλας: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να δώσει στην Ουκρανία ημερομηνία ένταξης
Δεν είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στο μπλοκ, όπως ανέφερε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
«Η αίσθησή μου είναι ότι τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα να δώσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και η προτεραιότητα και η επείγουσα ανάγκη είναι να κινηθούμε και να δείξουμε ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι, δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο πηγές ανέφερε πως η ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να παραχωρήσει στην Ουκρανία μερική ένταξη στο μπλοκ ήδη από το επόμενο έτος. Μία τέτοια κίνηση θα συνιστούσε πρωτόγνωρο στα χρονικά βήμα για την Ευρώπη, δεδομένης της προκαθορισμένης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθούν οι χώρες για να αποκτούν την ιδιότητα του μέλους.
Το σχέδιο που δικάζει
Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σενάρια που θα επιτρέπουν σε νέες χώρες να ενταχθούν στην ΕΕ χωρίς να αποκτούν άμεσα πλήρη δικαιώματα ψήφου. Η λογική πίσω από την πρόταση είναι να ξεπεραστούν οι φόβοι κρατών - μελών ότι μια διευρυμένη Ένωση θα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να λαμβάνει αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία.
Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο οι νέες χώρες να αποκτούν πλήρη δικαιώματα μόνο αφού προηγηθεί εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό του βέτο και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη λήψη αποφάσεων.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διχάζει το σχέδιο για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» από τη fast track ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια: Προθεσμία έως τις 2 Μαρτίου
06:00
Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση»: Ποιοι δικαιούνται τα 10.000 ευρώ για να μετακομίσουν
05:00
Συντάξεις Μαρτίου: Στις 24/02 καταβάλλονται οι κύριες - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο
04:00
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση
03:00