ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μεγάλη αύξηση της παραγωγής οπίου το 2016

Αφγανιστάν: Μεγάλη αύξηση της παραγωγής οπίου το 2016
Parwiz Parwiz / Reuters

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για τη χώρα, που παρουσίασε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Σχεδόν το 90% της ηρωίνης παγκοσμίως προέρχεται από το όπιο του Αφγανιστάν και σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική έκταση καλλιέργειάς του σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 10% το 2016, φτάνοντας τα περίπου τα 496.000 στρέμματα.

Στο νότιο τμήμα της χώρας γίνεται σταθερά η μεγαλύτερη παραγωγή (σε ποσοστό 59%), ενώ στο βορρά η καλλιέργεια είναι πολύ μικρότερη. Ωστόσο, φέτος, σημειώθηκε αύξηση παραγωγής και στον βορρά εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών ασφάλειας.

Η περιοχή Hilmand, οχυρό των Ταλιμπάν εδώ και καιρό, παρέμεινε και φέτος στην κορυφή της παραγωγής, με περισσότερα από 198.000 στρέμματα υπό καλλιέργεια. Ο αριθμός των επαρχιών όπου δεν καλλιεργείται η οπιοπαπαρούνα, έπεσε από 14 πέρυσι σε 13 φέτος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής σε κάθε περιοχή.

Κατακόρυφη ήταν φέτος η πτώση της εκρίζωσης παπαρούνας. Τοπικοί αξιωματούχοι κατέστρεψαν περίπου 877 στρέμματα φέτος, σε μια μείωση της τάξης του 91% από πέρυσι. Η πτώση αυτή αποδίδεται στις κακές συνθήκες ασφάλειας που χειροτερεύουν περισσότερο, εξαιτίας των Ταλιμπάν.

Οι αποδόσεις παραγωγής αυξήθηκαν επίσης. Ο μέσος όρος ήταν 30% υψηλότερος το 2016 σε σύγκριση με το 2015, αυξημένος από τα 18,3 κιλά ανά στρέμμα, σε 23,8 κιλά. Η εκτίμηση για τη δυνατότητα παραγωγής οπίου στη χώρα αυξήθηκε 43%, και φτάνει τους 4.800 τόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ