ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές, ένταση και δάκρυα στη «Ζούγκλα» του Καλαί (pics)

Φωτιές, ένταση και δάκρυα στη «Ζούγκλα» του Καλαί (pics)
REUTERS/Philippe Wojazer

Με βαριοπούλες, αλλά και με τα χέρια τους συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη, την κατεδάφιση της «Ζούγκλας» του Καλαί εργάτες, την ώρα που και οι φωτιές κάνουν στάχτη τα παραπήγματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν το καταφύγιο περίπου έξι χιλιάδων μεταναστών.

Μαύροι καπνοί και τεράστιες φλόγες καλύπτουν για άλλη μια μέρα την περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των γαλλικών Αρχών για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από τον καταυλισμό και την μεταφορά τους σε άλλα σημεία της χώρας, αλλά και για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων, για την οποία έχουν επιστρατευτεί και μπουλντόζες.

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη «Ζούγκλα» του Καλαί, που εκκενώνεται, με τις αρχές να εξηγούν πως οι φωτιές αυτές είναι «μια παράδοση, κυρίως για κάποιες κοινότητες, οι οποίες πυρπολούν τα σπίτια τους όταν πρέπει να τα εγκαταλείψουν». Δεν είναι λίγοι οι μετανάστες που εγκαταλείπουν με δάκρυα στα μάτια τον καταυλισμό που ήταν «σπίτι» τους τον τελευταίο καιρό.

Η επιχείρηση εκκένωσης του Καλαί ξεκίνησε τη Δευτέρα, έπειτα από σφοδρές επικρίσεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έπειτα από το μακρύ κι επίπονο ταξίδι από τις χώρες τους με προορισμό τη Βρετανία.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα άδεια παραπήγματα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών», είπε εκπρόσωπος τοπικού αξιωματούχου σε γαλλικό ραδιόφωνο.

Λίγη ώρα αργότερα, τα απομεινάρια του καταυλισμού τυλίχθηκαν και πάλι στις φλόγες με τις... πρώτες ύλες για τα παραπήγματα ( ξύλα, πλαστικό και υφάσματα) να γίνονται παρανάλωμα κι ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού να καλύπτει όλη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία μεγαλώνει για τα παιδιά πρόσφυγες στη «Ζούγκλα» του Καλαί, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ζητούν από τις γαλλικές αρχές να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

«Είναι φοβερό για τα παιδιά που βλέπουν να φτάνουν εκσκαφείς στο μέρος που ζούσαν επί εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες κάποια», δήλωσε η Κάρολιν Μάιλς πρόεδρος και γενική διευθύντρια της ΜΚΟ Save the Children.

Εκτιμώντας ότι περισσότερα από χίλια τα παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση στη «ζούγκλα» του Καλαί, την εκκένωση της οποίας έχει ξεκινήσει η γαλλική κυβέρνηση, η Save the Children έχει ήδη ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να αναστείλουν τις εργασίες.

Η Μάιλς, τονίζοντας ότι η Βρετανία και η Γαλλία προσδίδουν αυξημένη προσοχή στην τύχη των ασυνόδευτων ανηλίκων, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους κυρίως για τα παιδιά που δεν θα γίνουν δεκτά στη Βρετανία.

«Είναι πολύ σημαντικό, κυρίως την ώρα που η κατάσταση γίνεται χαοτική, να φροντίσουμε για την ασφάλεια των παιδιών και να τους προσφέρουμε όλες τις ευκαιρίες που αξίζουν για να προχωρήσουν», υπογράμμισε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ