ΚΟΣΜΟΣ

Ξυρίζουν τα γένια τους για να κρυφτούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Μοσούλη

Ξυρίζουν τα γένια τους για να κρυφτούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Μοσούλη
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ahmed Jadallah

Την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις πλησιάζουν τα προπύργια του ISIS στην Μοσούλη, οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης προσπαθούν να ανακατευτούν με τους πολίτες... ξυρίζοντας τα γένια τους.

«Είδα μέλη του Ντάες και η εμφάνισή τους έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε ένας από τους κατοίκους της ανατολικής Μοσούλης ο Αμπού Σαϊφ, με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο. «Έκοψαν τα γένια τους και άλλαξαν αμφίεση ώστε να αναμιχθούν με τον πληθυσμό», πρόσθεσε .

Οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται την ώρα που τα επίλεκτα ιρακινά στρατεύματα έχουν πάρει πλέον θέσεις σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τις ανατολικές συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, κατά τη δέκατη ημέρα της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει για να ανακαταλάβουν αυτό το προπύργιο του ISIS.

Το Reuters από την πλευρά του μετέδωσε πως περίπου 700 άνθρωποι διέφυγαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το χωριό Τουμπ Ζάουα, που βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της Μοσούλης. Στα άλλα μέτωπα, τα στρατεύματα που διεξάγουν την επίθεση βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση, ιδιαίτερα στον νότο.

Σύμφωνα με τον Αμπού Σαΐφ, οι τζιχαντιστές αλλάζουν την εμφάνισή τους «επειδή φοβούνται μήπως γίνουν στόχοι σκοπευτών» ή «επειδή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη».

Ο άνδρας αυτός και ένας άλλος κάτοικος διαπίστωσαν πως Σύροι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στη Μοσούλη με τις ευλογίες του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εξαφανιστεί από τα ξενοδοχεία στα οποία σύχναζαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με κατοίκους και αμερικανούς αξιωματούχους, πολλοί τζιχαντιστές έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Μοσούλη και έχουν αναδιπλωθεί σε οχυρωμένες θέσεις στη δυτική όχθη του Τίγρη.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, όμως λένε πως ακούν πλέον καθαρά τους κρότους από τις μάχες που διεξάγονται. Αναφέρουν επίσης πως αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε χαμηλότερο ύψος απ' ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα, η ιρακινή κυβέρνηση κατέγραψε την Τρίτη ένα τεράστιο αριθμό εκτοπισμένων. Συγκεκριμένα, 3.300 άνθρωπου έγιναν δεκτοί ή μεταφέρθηκαν προς καταυλισμούς -μέσα σε μία μέρα-, με τον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης και μετανάστευσης μέχρι και ένος εκατομμυρίου ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ