ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στις Βρυξέλλες από το τελεσίγραφο Ρέντσι

Ανησυχία στις Βρυξέλλες από το τελεσίγραφο Ρέντσι
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Yves Herman

Με σχετική ανησυχία ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζονται στις Βρυξελλες οι χθεσινές δηλώσεις του Mατέο Ρέντσι (Matteo Renzi).

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017, αν δε λάβει περισσότερη βοήθεια στο μεταναστευτικό και αν κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν φανούν αρκετά αλληλέγγυα, αποφασίζοντας να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Χαρακτηριστικό είναι σημερινό δημοσίευμα στον Euobserver υπό τον τίτλο «Η Ιταλία απειλεί να προβάλλει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του μεταναστευτικού», το οποίο αναφέρει ότι λιγότεροι από 1.400 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων κανένας στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή τη Σλοβακία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω δηλώσεών του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι η χώρα του –της οποίας η συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ περίπου– δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017, αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία συνεχίσουν τα κηρύγματα, χωρίς να προσφέρουν καμία βοήθεια στο μεταναστευτικό.

«O Mατέο Ρέντζι δεσμεύεται να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει εξάλλου η Politico, τονίζοντας ότι ο ιταλός πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και αμφισβητούν το σχέδιο μετεγκατάστασης ότι, αν δεν συμφωνήσουν να υποδεχθούν μετανάστες, τότε αυτός θα αρνηθεί να σταλούν στις συγκεκριμένες χώρες χρήματα από την Ιταλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, τέλος, και το δημοσίευμα στην Euractiv, με τίτλο «Ο Ρέντζι απειλεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας του μεταναστευτικού».


Διαβάστε επίσης:

Ρέντσι: Βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχτούν πρόσφυγες

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ