ΚΟΣΜΟΣ

Εκκένωση της «Ζούγκλας» του Καλαί: «Αποστολή εξετελέσθη», δήλωσε η νομάρχης

Εκκένωση της «Ζούγκλας» του Καλαί: «Αποστολή εξετελέσθη», δήλωσε η νομάρχης
REUTERS/ PASCAL ROSSIGNOL

Μετά την ένταση, ηρεμία: Η «ζούγκλα» του Καλαί, που μέχρι πρότινος αποτελούσε καταφύγιο περίπου έξι χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπους για να μεταβούν στη Βρετανία, εκκενώθηκε.

«Αυτό είναι το τέλος της Ζούγκλας. Αποστολή εξετελέσθη», δήλωσε η νομάρχης του Καλαί, Φαμπιέν Μπουτσιό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης καθαρισμού της περιοχής από τις γαλλικές αρχές.

Από το πρωί της Τετάρτης η εκκένωση σημειώθηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα, καθώς οι απελπισμένοι μετανάστες πυρπόλησαν τις σκηνές και τα παραπήγματα στα οποία μέχρι πρότινος διέμεναν, σε μια ύστατη επίδειξη περιφρόνησης προς τις αρχές καθώς είδαν τις ελπίδες τους για μια νέα ζωή στην Βρετανία να εξανεμίζονται.

2016 10 26T130158Z 1028098458 LR1ECAQ106Z96 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS CALAIS

ΠΗΓΗ: REUTERS/ PASCAL ROSSIGNOL

Ως αποτέλεσμα ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε στον ουρανό και κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή. Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στη «Ζούγκλα» του Καλαί, με τις αρχές να εξηγούν πως οι φωτιές αυτές είναι «μια παράδοση, κυρίως για κάποιες κοινότητες, οι οποίες πυρπολούν τα σπίτια τους όταν πρέπει να τα εγκαταλείψουν».

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν από νωρίς στον καταυλισμό και πυροσβεστικά έσπευσαν να σβήσουν τις φωτιές.

2016 10 26T114606Z 2 MTZGRQECAQNJZB34 RTRFIPP 0 EUROPE MIGRANTS CALAIS

ΠΗΓΗ: REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Σύμφωνα με τη νομάρχη, περίπου 5.000 πρόσφυγες εγγράφηκαν σε ένα κέντρο καταγραφής προτού μεταφερθούν με λεωφορεία προς άλλες περιοχές και επιπλέον 1.000 παραμένουν αναμένοντας την σειρά τους.

Μεταξύ των μεταναστών ήταν ο 30χρονος Χάμιντ, από το Αφγανιστάν, ο οποίος μαζί με άλλους έβαλαν φωτιά σε παραπήγματα. «Δεν ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα που θα προκύψουν έπειτα από εδώ. Το κάναμε διότι δεν θέλουμε να παραμείνουμε στη Γαλλία» τόνισε. «Θέλουμε να πάμε στη Βρετανία και μονάχα στη Βρετανία. Δεν έχει καμία σημασία εάν με φυλακίσουν εκεί» σημείωσε ο 30χρονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ