ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερος και ισχυρότερος σεισμός 5,9R κοντά στην Περούτζια (pic&vid)

Δεύτερος και ισχυρότερος σεισμός 5,9R κοντά στην Περούτζια (pic&vid)
La Repubblica

Δύσκολες στιγμές βιώνει απόψε η Ιταλία, καθώς δύο ώρες μετά τον σεισμό των 5,3R που σημειώθηκε κοντά στην Περούτζια, ένας δεύτερος, ακόμα πιο ισχυρός μεγέθους 5,9R, «χτύπησε» ξανά την κεντρική Ιταλία.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίστηκε στο Βίσο, 63 χλμ. ανατολικά της Περούτζια και 134 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μεγαλύτερο από αυτό το πρώτου σεισμού και συγκεκριμένα υπολογίστηκε στα 20 χλμ.

Στο άκουσμα της είδησης του δεύτερου σεισμού σε μια περιοχή που ήδη μετρούσε πληγές και κατεστραμμένα κτίρια, το μυαλό όλων προφανώς πάει στο χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, μια από τις λίγες ευχάριστες συγκυρίες είναι ότι σε πολλά από τα χωριά και τις πόλεις που χτυπήθηκαν, όπως για παράδειγμα στο Βίσο, τη Νόρτσια, την Τέρνι και το Σπολέτο η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βρισκόταν έξω από τα σπίτια τόσο λόγω του φόβου όσο και εξαιτίας της διακοπής ρεύματος.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

s2

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Το πρόβλημα για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ότι στις πληγείσες περιοχές βρέχει, γεγονός που δυσχεραίνει τις έρευνες.

Το χρονικό του πρώτου σεισμού

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 5,3R σημειώθηκε στις 20.10 το βράδυ της Τετάρτης, στην Περούτζια και έγινε αισθητός τόσο στη Ρώμη όσο και σε πολλές πόλεις της κεντρικής Ιταλίας. Χάος στα ιταλικά ΜΜΕ και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν θύματα και τραυματίες.

s1

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 64 χλμ. ανατολικά της Περούτζια και 122 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 9 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε αρχικά ότι «υπάρχουν μεμονωμένες καταρρεύσεις κτιρίων και προβλήματα στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που μεταξύ άλλων συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε»

Οι Αρχές ενημέρωσαν, επίσης, ότι περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα τελ Τρόντο. Παράλληλα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

twi


twitter

Σεισμολόγος δήλωσε στην εφημερίδα Repubblica ότι ο αποψινός συνδέεται με τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου που έπληξε το Αματρίτσε και ο οποίος παραμένει νωπός στις μνήμες των Ιταλών.

A12
A13
A14
A16

REUTERS TV

Λίγο μετά τις 21.00, η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» και την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, το AGI ανακάλεσε, ενώ τόσο το πρακτορείο ANSA όσο και το ADNkronos έγραψαν ότι δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θύματα από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

italia seismos6

Τα αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το αν υπάρχουν θύματα ή όχι φαίνονται από τα tweets του δημοσιογράφου της Repubblica, Antonello Guerrera.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ