ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Συντρίμμια, μετασεισμοί και φόβος (pics&vid)

Σεισμός Ιταλία: Συντρίμμια, μετασεισμοί και φόβος  (pics&vid)
EPA/ANSA/MATTEO CROCCHIONI

Η γη εξακολουθεί να σείεται στην κεντρική Ιταλία, με νέες σεισμικές δονήσεις να σημειώνονται καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και νωρίς το πρωί, με τον φόβο και τον πανικό να συντροφεύουν τους κατοίκους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία διανυκτέρευσαν στους δρόμους, τις πλατείες των χωριών και των πόλεων της περιοχής.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τρεις φορές σε διάστημα μόλις λίγων ωρών την Τετάρτη με 5,6, 6,1 και 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις πόλεις Βίσο, Ουσίτα και Καστέλ Σαντάντζελο Σουλ Νέρα, ενώ οι δονήσεις έγιναν αισθητές στην γειτονική Περούτζια, ακόμη και στη Ρώμη.

Δύο μήνες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που ισοπέδωσε το Αματρίτσε, τρεις ακόμα πόλεις, σε κοντινή απόσταση γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του σεισμού, είδαν κτίρια να γκρεμίζονται και δρόμους και πλατείες να γεμίζουν με χαλάσματα, με τις ζημιές να είναι σαφώς μικρότερες από τον απολογισμό του σεισμού του Αυγούστου, που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

17235249

Πηγή: EPA/ANSA/MATTEO CROCCHIONI

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί από την τριπλή σεισμική δόνηση, πέραν ενός ηλικιωμένου που υπέστη ανακοπή καρδιάς, όμως περίπου δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, με την εφημερίδα La Reppublica να αναφέρει ότι ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένα παιδί, που τραυματίστηκε εξαιτίας της κατάρρευσης ενός κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Τα σχολεία θα παραμείνουν την Πέμπτη κλειστά σε 18 κωμοπόλεις της κεντρικής Ιταλίας, προκειμένου τα ειδικά συνεργεία των αρμόδιων Αρχών να κάνουν προσεκτικές αυτοψίες κι εκτίμηση των ζημιών.

Από τις σεισμικές δονήσεις κατέρρευσαν κυρίως παλιά κτίρια, αλλά και ιστορικά εξωκκλήσια, στα οποία δεν υπήρχε κόσμος τη δεδομένη στιγμή.

Συντρίμμια έγινε και η εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε, ένα κτίσμα του 15ου αιώνα, στην περιοχή Κάμπο, κοντά στην Νόρτσια, στην επαρχία της Ούμπρια, που είχε υποστεί ζημιές και από τον προηγούμενο σεισμό, που ισοπέδωσε το Αματρίτσε.

Η νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής που επλήγη από τους σεισμούς, πολλοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν μακριά από τα σπίτια τους, στους δρόμους, πρά τη βροχή, είτε επειδή είχαν υποστεί ζημιές, είτε επειδή οι δεκάδες μετασεισμοί τους δημιουργούσαν φόβο και ανασφάλεια.

17235152

Πηγή: EPA/ANSA/MATTEO CROCCHIONI

17235413

Πηγή: EPA/ANSA/MATTEO GUIDELLI

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τις 11 το βράδυ-τοπική ώρα-είχαν καταγραφεί πάνω από 60 μετασεισμικές δονήσεις στις επαρχίες Μάρκε και Ούμπρια, ενώ τα ξημερώματα σημειώθηκαν νέες ισχυρές δονήσεις μεγέθους από 4,2, 4, και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ