ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί την Δευτέρα στις 14:38 οι γυναίκες στην Ισλανδία παράτησαν τις δουλειές τους

Γιατί την Δευτέρα στις 14:38 οι γυναίκες στην Ισλανδία παράτησαν τις δουλειές τους
Twitter

Για τον περισσότερο κόσμο, η 25η Οκτωβρίου είναι μια απλά συνηθισμένη ημέρα. Όχι όμως και για τις γυναίκες της Ισλανδίας.

Την Δευτέρα λοιπόν που μας πέρασε, στις 14:38, ακριβώς, έφυγαν νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιάς τους και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Ο λόγος είναι για να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους.

Παρόλο που η Ισλανδία έχει αποδειχτεί η καλύτερη χώρα σε ό,τι αφορά στην ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, -με πολλές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και επιρροής στην πολιτική την εκπαίδευση και την εργασία- υπάρχει ακόμα ένα μισθολογικό κενό με τις γυναίκες να πληρώνονται 14-18% λιγότερο απ' ότι οι άντρες, αναφέρει το Mashable.

Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ρέκιαβικ αφήνοντας τα πόστα τους στις 2.38 το μεσημέρι, την ακριβή δηλαδή ώρα που θεωρητικά σταματούν να πληρώνονται για την εργασία τους. Παράλληλα, πραγματοποιούνταν και μικρότερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η απεργία αυτή έχει συμβεί με παρόμοιο τρόπο στις 24 Οκτωβρίου 1975, όταν το 90% των γυναικών στην Ισλανδία, σταμάτησαν να εργάζονται για μια μέρα προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του κράτους στη σημαντικότητα του ρόλου τους στην κοινωνία, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κενό και να "αποκτήσουν φωνή" στην πολιτική. Μετά το συμβάν αυτό, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που έκρινε παράνομες τις μισθολογικές διακρίσεις.

Το 2005, οι γυναίκες σταμάτησαν τη δουλειά στις 14:08 και το 2008 στις 14:25, προκειμένου να αναδείξουν το μισθολογικό κενό που υπάρχει ακόμα...

Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουν κερδηθεί λιγότερα από "τρία λεπτά" προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της μισθολογικής διαφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν περίπου 52 χρόνια για να εξαλειφθεί πλήρως η ανισότητα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν τη μάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ