ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί κίτρινες εκκλησίες και τεμένη «ξεπηδούν» στην Κένυα;

Γιατί κίτρινες εκκλησίες και τεμένη «ξεπηδούν» στην Κένυα;
CNNi

Μια νέα τάση έχει αρχίσει να διατρέχει την Κένυα. Τάση με πολύ χρώμα και ένα μήνυμα ενότητας για όλες τις θρησκείες της πολυπολιτισμικής αφρικανικής χώρας.

Τα τεμένη απαλλάσσονται από το παραδοσιακό τους πράσινο προσωπείο, οι εκκλησίες αφήνουν την τυπική τους ωχρότητα για να υιοθετήσουν ένα άκρως επιδεικτικό κίτρινο χρώμα.

Πρόκειται για πρότζεκτ υπό την ονομασία, «Χρώμα στην Πίστη» και σκοπός του είναι να ενώσει τις θρησκευτικές κοινότητες της Κένυα. Τα «μυαλά» πίσω από το σμίξιμο των πιστών είναι ο Κολομβιανο-Αμερικανός καλλιτέχνης Yazmany Arboleda και ο Κενυάτης, Nabila Alibhai.

Θρησκευτικοί ηγέτες ορίζουν το κίτρινο ως σύμβολο. «Για μένα το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου, και ο ήλιος λάμπει για όλους», λέει η Επίσκοπος Rose Mungafu. Η εκκλησία της στη Μομπάσα πρόσφατα βάφτηκε κίτρινη, σε συνεργασία με την μουσουλμανική κοινότητα.

kenya2

«Βάψαμε μαζί για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ηγέτες είναι ενωμένοι, ότι οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί είναι αδέλφια» είπε η Επίσκοπος και συνέχισε: «Τώρα όλοι οι περαστικοί θα ξέρουν ότι υπάρχει ειρηνικό κλίμα μεταξύ μας».

Γιατί επιλέχθηκε το κίτρινο χρώμα;

Η Κένυα είναι μητέρα πολλών διαφορετικών θρησκευτικών πίστεων, όμως η άνοδος της ισλαμιστής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ, δημιούργησε χάσμα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Χριστιανοί βρέθηκαν πολλές φορές στο αιματηρό στόχαστρο των τρομοκρατών. Παράδειγμα είναι η επίθεση στο Πανεπιστήμιο Garissa, όπου και έχασαν τη ζωή τους 148 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων φοιτητές που έκαναν την πρωινή τους προσευχή.

kenya3

Για να σταματήσει την ισλαμιστική απειλή η κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρή αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Στο πλαίσιο της έγιναν πολλές δολοφονίες και υποκινούμενες εξαφανίσεις, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την Σομαλομουσουλμανική κοινότητα. Η κυβέρνηση φυσικά αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το τεταμένο κλίμα ζητούν θρησκευτική ενότητα.

«Όταν η νεολαία βλέπει μια εκκλησία ή έναν χριστιανό λέει ‘αυτή είναι η κυβέρνηση, η ομάδα που μας αδικεί’», είπε ο επικεφαλής τεμένους στην Κιμπέρα.

Για χρόνια η αστυνομία θεωρούσε το τέμενος Masjid Musa στην Μομπάσα, ως σημείο ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης μαχητών της Αλ-Σαμπάμπ. Μόλις δύο χρόνια πριν, η αστυνομία έκανε έφοδο, σκοτώνοντας τρεις και συλλαμβάνοντας σχεδόν 130 πιστούς. Στην αναφορά τους οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για κατάσχεση όπλων και άλλων συνέργων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ που δεν πάνε σε αυτό το τέμενος», είπε η πρόεδρος της Μομπάσα, Khalima Mohammed. Μάλιστα η ίδια αποκάλυψε πως ο ανιψιός της έπεσε θύμα ανταλλαγής πυροβολισμών το 2014.

kenya

Η ένταση από τότε έχει εκτονωθεί και πρόσφατα το τέμενος απέκτησε το δικό του λαμπερό κίτρινο χρώμα.

«Αναρωτιόμουν γιατί τσακωνόμαστε, όταν είμαστε μαζί τόσο καιρό», είπε ένας από τους πιστούς του τεμένους. «Ήθελα να βάψω το τέμενος για να δείξω ότι είμαι μέλος της κοινότητας και πως τελικά δεν είμαστε καθόλου διαφορετικοί».

Συνολικά εννέα τεμένη και εκκλησίες βάφτηκαν στην Κένυα, και ο Arboldeda λέει πως σαράντα ακόμη θρησκευτικά «σπίτια» έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρότζεκτ.

«Δίνουμε ένα παράδειγμα για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον με το να συγκεντρώνονται τα κοινά τους σημεία», είπε.

Ο ίδιος όρισε ως κύριο στόχο του άνθρωποι διαφορετικών πίστεων να δουλέψουν μαζί στους ιερούς τους ναούς.

kenay4

Why are Kenya's churches and mosques turning yellow?

By Briana Duggan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ