ΚΟΣΜΟΣ

Τι υποσχέθηκε ο Ντουτέρτε στον Θεό στο μεταξύ τους τετ α τετ

Τι υποσχέθηκε ο Ντουτέρτε στον Θεό στο μεταξύ τους τετ α τετ
REUTERS / ISSEI KATO

Υπόσχεση στον Θεό ότι δεν πρόκειται να εκτοξεύσει ποτέ ξανά βλασφήμιες έδωσε στον ίδιο τον Θεό ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν δεν δίστασε να βρίσει χυδαία τόσο τον πάπα Φραγκίσκο όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αισχρολογίες του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του, ιδιαίτερα όταν απειλεί να σκοτώσει μεγαλεμπόρους στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει εναντίον των ναρκωτικών και εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Ο Ντουτέρτε έδωσε την εντυπωσιακή υπόσχεση, κατά την άφιξή τη αργά χθες το βράδυ στη γενέτειρά του, την πόλη Νταβάο στις νότιες Φιλιππίνες, από ταξίδι του στην Ιαπωνία.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, ο Ντουτέρτε ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στην πατρίδα του και κοίταζε τον ουρανό, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν αποκοιμηθεί βαθιά\. Άκουσε τότε μια φωνή που του είπε, «αν δεν σταματήσεις τους χαρακτηρισμούς, θα ρίξω αυτό το αεροπλάνο».

«Κι εγώ αναρωτήθηκα: 'Ποιος είναι αυτός που μιλάει; Μου απάντησε: Είμαι ο Θεός'».

«Έτσι υποσχέθηκα στον Θεό να μην ξαναπώ βωμολοχίες, βλασφημίες. Εφεξής θα με ακούτε να μιλω σωστά, επειδή μια υπόσχεση στον Θεό είναι και μια υπόσχεση στον λαό των Φιλιππίνων».

Η υπόσχεση του Ντουτέρτε έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, αλλά εκείνος προειδοποίησε: «Μην χειροκροτείτε υπερβολικά, διαφορετικά αυτό μπορεί να εκτροχιαστεί».

Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι ο 71χρονος πρόεδρος θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του. Ο Ντουτέρτε είχε αναλάβει μια παρόμοια δέσμευση τον Ιούνιο, όταν έγινε φανερό πως είχε κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία τις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαΐου με την υπόσχεση να βάλει τέλος στην εγκληματικότητα, ιδιαίτερα αυτή που συνδέεται με τα ναρκωτικά, και στη διαφθορά. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παραβίασε εκείνη την υπόσχεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ