ΚΟΣΜΟΣ

Ο ISIS χρησιμοποιεί χιλιάδες γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη

Ο ISIS χρησιμοποιεί χιλιάδες γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες στη Μοσούλη
REUTERS/Zohra Bensemra

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης κατά του Ισλαμικού Κράτος, σημερινή ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο ISIS έχει εκτελέσει 232 ανθρώπους κοντά στη Μοσούλη και χρησιμοποιεί χιλιάδες αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για την εξέλιξη της ήδη πολύπλοκης επιχείρησης.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε στο CNN ότι οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν μαζικές δολοφονίες αμάχων, «τιμωρώντας» τους με αυτόν τον τρόπο καθώς αψήφησαν τις εντολές τους.

isis3

(Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic)

«Την Τετάρτη ο ISIS εκτέλεσε 42 πολίτες στην περιοχή Hammam al-Alil, νότια της Μοσούλης. Επίσης εκτέλεσε 190 Ιρακινούς πρώην στρατιωτικούς στην βάση Al Ghazlani, κοντά στη Μοσούλη γιατί αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές τους» ανέφερε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από τις 17 Οκτωβρίου ο ISIS έχει κρατήσει αιχμάλωτους δεκάδες άνδρες και γυναίκες κοντά στα περίχωρα της Μοσούλης. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της καθώς οι τζιχαντιστές τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες σε στρατηγικά σημεία της Μοσούλης.

ISIS1

(Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra)

Την ίδια ώρα, ο Abdulrahman al Wagga, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νινευή (περιοχή κοντά στη Μοσούλη) , δήλωσε στο CNN ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλάβει την πόλη al Shura (30χλμ νότια της Μοσούλης), την οποία έχουν εγκαταλείψει περίπου 6.000 άμαχοι. «Από την περιοχή πλέον απομακρύνονται οι αυτοσχέδιες βόμβες και οι παγίδες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ενδέχεται να εισβάλουν στην Hammam al-Alil. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

«Ο ISIS χρησιμοποιεί την τακτική της καμένης γης. Καταστρέφει σπίτια, κτίρια, γέφυρες, προσπαθώντας να εμποδίσει την ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» συνέχισε.

isis4

(Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic)

Δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και σύμμαχοί τους που μετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης έχουν σκοτώσει περίπου 800-900 τζιχαντιστές, όπως είπε ο στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού, Joseph Votel.

ISIS 'executes' 232 near Mosul and takes 'thousands as human shields', UN says, By Laura Smith-Spark and Mohammed Tawfeeq

ΔΗΜΟΦΙΛΗ