ΚΟΣΜΟΣ

To Bataclan ξορκίζει τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου

To Bataclan ξορκίζει τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου
reuters

Έναν χρόνο μετά, το Bataclan προσπαθεί να ξορκίσει το κακό και να αφήσει πίσω του εκείνη τη νύχτα προχωρώντας στην ανακαίνιση του χώρου.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 το Παρίσι "βάφτηκε" από το αίμαι αθώων πολιτών. Επτά τρομοκρατικές επιθέσεις έσπειραν τον φόβο στην Γαλλική Πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί ήταν και εκείνοι που τραυματίστηκαν σοβαρά. Μεταξύ των στόχων των τρομοκρατών, το θρυλικό θέατρο Bataclan.

Έναν χρόνο μετά, το Bataclan προσπαθεί να ξορκίσει το κακό και να αφήσει πίσω του εκείνη τη νύχτα προχωρώντας στην ανακαίνιση του χώρου.

640x640 2 copy

Το χρονικό της 13ης Νοεμβρίου

Πρωί Σαββάτου στο Bataclan. Οι ομηρία δεκάδων θεατών που είχαν βρεθεί στο θέατρο το βράδυ της Παρασκευής για τη συναυλία των Eagles of Death Metal, συνεχίζεται.

EAGLES

Πηγή: Facebook

Το θέατρο ήταν κατάμεστο και οι τρομοκράτες εκτελούσαν τον ένα μετά τον άλλο τους θεατές ακροβολισμένοι στα θεωρεία.

Οι δράστες σιωπηλοί με μαύρες κουκούλες πυροβολούσαν αδιακρίτως. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, χρησιμοποίησαν ακόμη και χειροβομβίδες. Όσοι κατάφεραν να σωθούν έπεσαν στο έδαφος την ώρα που οι τρομοκράτες άλλαζαν γεμιστήρες.

gty paris attacks 06 jc 151113 4x3 992 copy

Εκείνο το βράδυ, έγιναν συνολικά επτά τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλική πρωτεύουσα, που ξεκίνησαν απο τέσσερα εστιατόρια και μπαρ στις έντεκα το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια, δύο ή κατ' άλλους τρεις καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν έξω απο το Stade de France, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αγώνας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά, αλλά οι θεατές έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στο στάδιο, καθώς οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία.

mapparis

Τα ασθενοφόρα παρατεταγμένα παραλαμβάνουν νεκρούς και τραυματίες. Όσοι από τους θεατές σώθηκαν, έβγαιναν με τα χέρια ψηλά και ελέγχονταν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Κατά την έξοδό τους δήλωναν ότι το θέατρο ήταν γεμάτο αίμα.

parisattack

Η χώρα κλείνει τα σύνορα και το Παρίσι κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν μηνύματα αγωνίας, κάποιοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής. Ζητούν μία πληροφορία. Άλλοι διαβεβαιώνουν τους φίλους του ότι είναι καλά και ασφαλείς.

few
497050572

Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 120, όπως θα γίνει γνωστό μετά από αρκετές ημέρες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων. Οι τζιχαντιστές επιχείρησαν να μετατρέψουν την Πόλη του Φωτός σε Πόλη του Σκότους και, όπως τονίζουν πολλοί, στις 13 Νοεμβρίου η Ευρώπη έζησε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ