ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά της Σαουδικής Αραβίας

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά της Σαουδικής Αραβίας

Οι σίιτες μαχητές Χούτι (Huthi) της Υεμένης εκτόξευσαν χτες έναν βαλλιστικό πύραυλο προς στην κατεύθυνση της Μέκκας, ιερότερης πόλης του Ισλάμ.

Αυτό δήλωσε στο σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που έχει εδώ και ενάμιση χρόνο παρέμβει στον εμφύλιο της Υεμένης.

Οι δυνάμεις της συμμαχίας κατέστρεψαν τον πύραυλο 65 χιλιόμετρα από την ιερή πόλη χωρίς να υπάρξουν ζημιές και ανταπάντησαν στην επίθεση που έγινε από βάση εκτόξευσης της Υεμένης, σύμφωνα με τη δήλωσή τους.

Οι Χούτι επιβεβαίωσαν μεν σήμερα την εκτόξευση του πυραύλου Burkan 1 στη Σαουδική Αραβία με δήλωση του ταξίαρχου Σαράφ Γκαλέμπ Λουκμάν (Sharaf Ghaleb Luqman) στο πρακτορείο Saba, αλλά διευκρίνισαν ότι είχαν στοχεύσει το διεθνές αεροδρόμιο στην Τζέντα (Jeddah), το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο βασίλειο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Είναι γελοίο αυτό που διακινήθηκε απο τα ΜΜΕ των επιτιθέμενων ότι στοχεύσαμε την ιερή πόλη της Μέκκας, για την οποία είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές και τα υπάρχοντά μας για να την προστατεύσουμε», δήλωσε ο Λουκμάν, αναφέροντας ότι η επίθεση ήταν επιτυχής.

Η ομάδα των Χούτι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης –όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα της χώρας Σαναά (Sanaa)– μαζί με τους συμμάχους της, που είναι δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλά Σάλε (Ali Abdullah Saleh).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ