ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Το FBI αρχίζει νέα έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον

Εκλογές ΗΠΑ: Το FBI αρχίζει νέα έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον
Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ φορά μια πορτοκαλί στολή φυλακισμένου και μάσκα με το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον, κρατώντας πλακάτ που γράφουν «τα ψέματα της Χίλαρι΄εχουν σημασία» και «φυλακή στη Χίλαρι», κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

H προεκλογική εκστρατεία της υποψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεκλογικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) δέχθηκε σήμερα ένα πλήγμα, καθώς το FBI αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση σχετικά με την χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για τα μηνύματά της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να διατυπώσει ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

Μόλις έντεκα ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (James Comey) επισήμανε σε επιστολή του προς τους προέδρους επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ αυτών της Μόνιμης Ειδικής (σ.σ. ερευνητικής) Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (House Permanent Select Committee on Intelligence) και της επιτροπής Δικαιοσύνης (House Judiciary Committee), ότι περιήλθε στη γνώση της υπηρεσίας του η ύπαρξη μιας σειράς email που φαίνεται πως σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα.

Εντούτοις, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το FBI δεν γνωρίζει εάν αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντικά και εμπεριέχουν απόρρητες πληροφορίες και δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση αυτή των ομοσπονδιακών αρχών.

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διατίθενται τώρα να επιδείξουν τόλμη προκειμένου να διορθώσουν το τρομερό σφάλμα που έκαναν», τόνισε ο μεγιστάνας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντσεστερ (Manchester) του Νιου Χαμσάιρ (New Hampshire).

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν έχει ξανασυναντήσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πονηρούς εγκληματίες να καταλάβουν το Οβάλ Γραφείο.

Μήνυμα έστειλε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ Μάικ Πένς (Mike Pence), ο οποίος κάλεσε το FBI να δημοσιεύσει άμεσα το σύνολο των email που σχετίζονται με την υπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πριν από την ημέρα των εκλογών».

Λίγο νωρίτερα η διευθύντρια της εκστρατείας του Κελιάν Κονγουέι (Kellyanne Conway) έγραψε στο Twitter ότι «μια φανταστική ημέρα της προεκλογικής μας εκστρατείας έγινε ακόμα καλύτερη».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το FBI για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να συνεργαστούμε εφόσον μας ζητηθεί, ωστόσο προς το παρόν δεν διαθέτουμε επιπλέον λεπτομέρειες ή πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ (Mark Toner).

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από την έναρξη της εκστρατείας της Κλίντον.

Στην πρώην υπουργό Εξωτερικών καταλογιζόταν ότι χρησιμοποίησε αποκλειστικά έναν ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρικού ταχυδρομείου, αντί ενός επίσημου κυβερνητικού λογαριασμού, κατά τη διάρκεια των 4 ετών που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες.

Στις 5 Ιουλίου ο Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι το FBI συστήνει να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για αυτήν την υπόθεση, σύσταση που απηύθυνε και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ