ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης

Ρέντσι: Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλά στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρεί από τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στις Βρυξέλλες REUTERS/Francois Lenoir

«Η Ιταλία ειναι έτοιμη να θέσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αν δεν αναλάβουν όλες οι χώρες μέλη της ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις», επανέλαβε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) μιλώντας στο ραδιόφωνο Radio Radicale.

«Η Ιταλία δεν είναι και δεν εννοεί να είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ρέντσι, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του δίνει 20 δισ. ευρώ ετησίως και λαμβάνει μόνον 12 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε έτσι και πάλι στο μεταναστευτικό και στην απροθυμία κάποιων ανατολικών χωρών να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του.

«Στην Ιταλία δεν υπάρχει κανένας εκνευρισμός και δεν έχουμε πρόβλημα με το έλλειμμά μας. Αλλά, η Ευρώπη πρέπει να έχει υπόψη της τα επίσημα κείμενα που υπέγραψε και να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού», ανέφερε ο Ρέντσι, απαντώντας ουσιαστικά στον ούγγρο ομόλογό του, ο οποίος με δηλώσεις του νωρίτερα εμφανίστηκε ανυποχώρητος απέναντι στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των ποσοστώσεων προσφύγων.

Προειδοποιήσεις από τη Βουδαπέστη

Orban anniversary 2016 10 23T142347Z 1133615496 LR1ECAN13ZD6H RTRMADP 3 HUNGARY ORBAN

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μιλά στο πλήθος, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, κατά την τελετή εορτασμού για τα 60 χρόνια από την εξέγερση στη Βουδαπέστη το 1956 κατά της τότε ομμουνιστικής κυβέρνησης - Πηγή: REUTERS/Laszlo Balogh

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο κρατικό Kossuth Rádió ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán) είχε υπογραμμίσει ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα με το έλλειμμά της, αλλά «δεν είναι δίκαιο κανείς να κατηγορεί την χώρα του για έλλειψη αλληλεγγύης, διότι ξοδευοντας πολλά χρήματα για την ασφάλειά των συνόρων της, φροντίζει και για την ασφάλεια άλλων χωρών».

Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση από τις δηλώσεις του συντηρητικού πρωθυπουργού ήταν ότι η Ουγγαρία θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Κομισιόν και θα αντισταθεί στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αν οι Βρυξέλλες δεν τις αφαιρέσουν από την ατζέντα.

Ο Ορμπάν ανέφερε πως για να προσφύγει κατά των Βρυξελλών η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων απέρριψε τις ποσοστώσεις της ΕΕ, όμως η συμμετοχή ήταν υπερβολικά χαμηλή για να καταστεί το αποτέλεσμά του νομικά δεσμευτικό.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (Robert Fico), ο οποίος ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, πρόκειται να προτείνει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο Ορμπάν δήλωσε στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό πως, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραιτηθεί από την ιδέα των ποσοστώσεων, «τότε θα αντισταθούμε ... δεν θα εφαρμόσουμε (την απόφαση), θα προσφύγουμε κατά της Επιτροπής».

Θα υπάρξει μια σοβαρή νομική συζήτηση για το αν ένας ξένος πληθυσμός μπορεί να επιβληθεί στον λαό ενός κράτους μέλους της ΕΕ παρά τη θέλησή του. Αυτή θα είναι μια μεγάλη μάχη και για τη μάχη αυτή χρειαζόμαστε το (αναθεωρημένο) Σύνταγμα.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτοί μετανάστες είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και θέλει να αναθεωρήσει τον σύνταγμα της Ουγγαρίας τον ερχόμενο μήνα, ώστε να απαγορεύσει την εγκατάσταση μεταναστών στη χώρα.

Ο Ορμπάν απάντησε στην εισροή μεταναστών πέρυσι σφραγίζοντας τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς. Υποστηρίζει πως η Ουγγαρία, με τις χριστιανικές ρίζες της, δεν επιθυμεί να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς μουσουλμάνων και πως οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ούγγρων πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ