ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση της ΕΕ λόγω προσφυγικού βλέπει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

Κατάρρευση της ΕΕ λόγω προσφυγικού βλέπει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

Τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, έκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό.

Ο κ. Άσελμπορν, υπογράμμισε ότι οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν απειλείται.

Η Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως «υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές», εξήγησε ο Άσελμπορν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Και αυτοί οι λανθασμένοι εθνικισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πραγματικό πόλεμο», υπογράμμισε. Υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα, τα οποία «εκμεταλλεύονται συνειδητά» το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης για να προκαλέσουν την ανησυχία των πολιτών και αυτό ακριβώς πρέπει να καταπολεμήσει η ΕΕ, εκτίμησε ο Άσελμπορν.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ο Λουξεμβουργιανός υπουργός επεσήμανε ότι αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, «τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλκάνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ