ΚΟΣΜΟΣ

Μητέρα κατηγορούσε ότι κρατούσε αιχμάλωτα τα παιδιά της

Μητέρα κατηγορούσε ότι κρατούσε αιχμάλωτα τα παιδιά της
EPA/ SPANISH CIVIL GUARD / HANDOUT/φωτογραφία αρχείου

Αιχμάλωτα για περίπου επτά χρόνια κρατούσε τα δύο παιδιά της μια Ελβετίδα, η οποία τέθηκε υπό κράτηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με διώξεις.

Η 49χρονη μητέρα απειλούσε την κόρη και τον γιο της, που σήμερα είναι ηλικίας 17 και 15 ετών αντίστοιχα, ότι θα τους σκότωνε εάν προσπαθούσαν να έλθουν σε επαφή με τις αρχές, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την ισπανική στρατοχωροφυλακή.

Η οικογένεια είχε μετακομίσει στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2009 κι έκτοτε τα δύο παιδιά κρατούνταν αιχμάλωτα από την ίδια τη μητέρα τους μέσα στο σπίτι τους.

Η μεγαλύτερη κόρη ήταν εκείνη που κατάφερε να διαφύγει από την απομόνωση και στα τέλη Αυγούστου έστειλε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ισπανική οργάνωση προστασίας των παιδιών, την Anar.

Όταν οι αστυνομικοί έσπευσαν στην οικία της οικογένειας στην περιοχή Αλικάντε (νοτιοανατολικά) πριν από μερικές εβδομάδες, η μητέρα είχε υποστηρίξει ότι κανένα παιδί δεν διέμενε εκεί, ωστόσο η κόρη κατάφερε να τους ειδοποιήσει κάνοντας σήματα από τον διάδρομο της εισόδου.

Ένδειξη της ελλιπούς ανατροφής τους, τα δύο παιδιά υπέγραψαν τα έγγραφα που τους ζητήθηκε στο αστυνομικό τμήμα με τον ίδιο παιδικό γραφικό χαρακτήρα που είχαν χρησιμοποιήσει πριν από 7 χρόνια στην ελβετική τους ταυτότητα, περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περιττό να αναφερθεί ότι τα δύο παιδιά δεν είχαν πάει σχολείο από το 2009...

Η μεγαλύτερη κόρη είπε ότι συχνά η μητέρα της την κακοποιούσε και κατήγγειλε ότι «την χτυπούσε, την έσπρωχνε στον τοίχο ή τα έπιπλα και πέταγε όποιο αντικείμενο της έδινε» σύμφωνα με τις αρχές.

Η οικογένεια συχνά μετακόμιζε τα επτά χρόνια της διαμονής της στην Ισπανία και τα παιδιά ήταν τόσο απομονωμένα που δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν την ισπανική γλώσσα.

Επανειλημμένα, η μητέρα απειλούσε να σκοτώσει τα δύο παιδιά της «εάν εκείνα μιλούσαν στην αστυνομία» και τους έλεγε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «θα τα βίαζαν (με κάθε τρόπο) και θα τα σκότωναν».

Η ισπανική Δικαιοσύνη απεφάνθη η έφηβη κοπέλα να σταλεί στην Ελβετία, στο σπίτι του βιολογικού της πατέρα, όπου ζει επίσης ο μεγαλύτερος αδελφός της, ενήλικας.

Αντίθετα, ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε να αφήσει την επιμέλεια του μικρότερου αδελφού στην μητέρα και τον σύντροφό της ηλικίας 30 ετών, που είναι επίσης Ελβετός, μετά την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει την δικαστική απόφαση, το αγόρι δεν υπέστη σωματική κακοποίηση, σε αντίθεση με την αδελφή του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ