ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ο εξόριστος πρόεδρος απέρριψε σχέδιο ειρήνης του ΟΗΕ – η σφαγή των αμάχων συνεχίζεται

Υεμένη: Ο εξόριστος πρόεδρος απέρριψε σχέδιο ειρήνης του ΟΗΕ – η σφαγή των αμάχων συνεχίζεται
Ένα μικρό κορίτσι κλαίει σε ιατρική μονάδα κατά της χολέρας στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Khaled Abdullah

Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη νοτιοδυτική επαρχία Τάιζ (Ta'izz) της Υεμένης από αεροπορική επιδρομή του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού που έπληξε ένα σπίτι, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι.

Η επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στον τομέα Αλ Σάλου (al-Salu), ανέφεραν οι πηγές, μια περιοχή της Τάιζ όπου οι αντάρτες Χούτι (Houthi) και κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη του συνασπισμού μάχονται για τον έλεγχο. Η Τάιζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης με 300.000 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ο σαουδαραβικός συνασπισμός πολεμά τους αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ (Ali Abdullah Saleh), που κατέχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά (Sanaa), από τον Μάρτιο του 2015, στην προσπάθεια να αποκαταστήσει στην εξουσία τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αμπντ Aλ Ραμπ Μανσούρ Aλ Χαντί (Abd Rabbuh Mansur Hadi).

Διπλωματικό αδιέξοδο

Ο εξόριστος Χάντι απέρριψε σήμερα ειρηνευτική πρόταση του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης λέγοντας πως η συμφωνία δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας δρόμος προς περισσότερο πόλεμο και καταστροφή.

Μιλώντας έπειτα από συνάντησή του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Γουίλντ Σιχ Άχμεντ (Ismail Ould Cheikh Ahmed) στη πρωτεύουσα Ριάντ (Riyadh) της Σαουδικής Αραβίας, ο Χάντι δήλωσε πως η συμφωνία «θα ήταν μια ανταμοιβή για τους αντάρτες και θα τιμωρούσε τον λαό της Υεμένης και τη νομιμότητα», σύμφωνα με το υπό κυβερνητικό έλεγχο πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Σύμφωνα με αντίγραφο της συμφωνίας, το οποίο είδε το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο περιθωριοποιεί τον Χάντι και προβλέπει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που αποτελείται από λιγότερο διχαστικές προσωπικότητες.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση του ισχυρού αντιπροέδρου του Χάντι, του Άλι Μουσίν Αλ Άχμαρ (Ali Mohsen Saleh al-Ahmar) από την εξουσία και τη συμφωνία του Χάντι να γίνει κάτι περισσότερο από διακοσμητική φιγούρα μετά την αποχώρηση των Χούτι από την πρωτεύουσα.

Ο Χάντι διέφυγε κατά την ένοπλη προέλαση του κινήματος των Χούτι, που συνδέονται με το Ιράν, τον Μάρτιο του 2015 και φιλοξενείται έκτοτε από την κυβέρνηση του Ριάντ.

Ένα μήνα αργότερα, ψήφισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο του κράτους και κάλεσε τους Χούτι να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τις κυριότερες πόλεις της Υεμένης. Όμως, οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους στον στρατό της Υεμένης έχουν πει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.


Διαβάστε ακόμη:

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά της Σαουδικής Αραβίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ