ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: «Πολύ επικίνδυνο» το σχέδιο συνοδείας δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ

CNNi: «Πολύ επικίνδυνο» το σχέδιο συνοδείας δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ
Sepahnews / AP

Σε μια «πολύ επικίνδυνη αποστολή» αναδεικνύεται το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ για να συνοδεύουν δεξαμενόπλοια που γίνονται στόχος από το Ιράν, όπως προειδοποιούν μιλώντας στο CNNi ειδικοί.

Tο Ιράν καταλαμβάνει μεγαλύτερο έδαφος στη βόρεια πλευρά των Στενών, κάτι που του επιτρέπει να εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων, με διάφορα μέσα, από drone μέχρι πυραύλους.

«Επειδή μπορούν να επιτεθούν από την ακτή... δεν υπάρχει αρκετός χρόνος αντίδρασης για να αποτραπεί η πρόσκρουση πλοίων» τόνισε χαρακτηριστικά η η Ρόζμαρι Κέλανιτς στο CNNi.

Το Ιράν έχει μπλοκάρει το στενό πέρασμα από το οποίο διέρχεται κανονικά περίπου το 20% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, πυροδοτώντας μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως και «άλλες χώρες» θα στείλουν πολεμικά πλοία «σε συνεργασία» με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι η κύρια διαδρομή για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στον υπόλοιπο κόσμο, θα είναι ασφαλής.

Στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Truth Social δήλωσε πως ελπίζει «η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι» θα στείλουν πλοία στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη της σύγκρουσης, τουλάχιστον 17 πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις εντός και γύρω από τον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με τις Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).