ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άλλες 10.000 απολύσεις στο δημόσιο-Απαγόρευση εξόδου για στέλεχος φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Άλλες 10.000 απολύσεις στο δημόσιο-Απαγόρευση εξόδου για στέλεχος φιλοκουρδικού κόμματος
REUTERS/Stringer

Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπρόεδρος του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του HDP , απαγορεύεται με εντολή τουρκικού δικαστηρίου να φύγει από την Τουρκία καθώς κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η Γιουκσεντάγ, η οποία κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα και συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», δεν μπορεί πλέον να φύγει από την Τουρκία «λόγω δραστηριοτήτων που δημιουργούν φόβους ότι θα διαφύγει» στο εξωτερικό. Το κόμμα της με ανακοίνωση του κάνει λόγο για μια «εντελώς αυθαίρετη απόφαση» και θα προχωρήσει σε έφεση.

Ο φόβος αύξησης των εντάσεων «αναζωπυρώνει» μετά και από αυτό το πλήγμα. Ήδη σήμερα έχουν προγραμματιστεί φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το HDP, για επαφές και σύνδεση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η χώρα, οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική. Της προσάπτουν προσπάθειες έναρξης αιματηρής εξέγερσης στη χώρα από το 1984.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης εξόδου της Γιουκσεντάγ, οι τουρκικές αρχές διέταξαν να κλείσουν πολλά φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο ειδήσεων Dicle Haber Ajansi και η εφημερίδα Ozgur Gundem.

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στο δημόσιο

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι λειτουργοί έχασαν τα πόστα τους, ως ύποπτοι διασυνδέσεων με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιεροκήρυκα που κατηγορείται για το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Χιλιάδες ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι μεταξύ αυτών που παύθηκαν μέσω ενός νέου διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά χθες Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότερα από 37.000 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ οι απολύσεις και διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και άλλων έχουν φτάσει τις 100.000.

Η κυβέρνηση κάνει ένα απαραίτητο «ξεκαθάρισμα» ώστε να εξαλείφουν από τη χώρα όλοι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν από θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ