ΚΟΣΜΟΣ

Βουτιά στους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε βαρέλι, θα το τολμούσατε; (pics)

Βουτιά στους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε βαρέλι, θα το τολμούσατε; (pics)
GETTY IMAGES

Κάθε λεπτό περίπου τέσσερα εκατομμύρια πόδια νερού κυλούν στους σχεδόν 51.000 μέτρων καταρράκτες του Νιαγάρα. Αυτή η δύναμη της φύσης, δεδομένο ήταν ότι θα προσελκύσει και διώκτες της φήμης που θα προσπαθούσαν να καταλάβουν το νερό.

Ο πρώτος που επιχείρησε να «καβαλήσει» τους καταρράκτες και έζησε για να μιλήσει για την εμπειρία του, δεν ήταν ένας θαρραλέος άντρας, αλλά η χείρα καθηγήτρια Άννι Έντσον Τέιλορ.

1 copy

Η Τέιλορ δεν τα έβγαζε πέρα οικονομικά, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να «ιππεύσει» τους καταρράκτες μέσα σε ένα βαρέλι. Χρησιμοποίησε ένα ξύλινο βαρέλι με μαξιλάρια στο εσωτερικό του, που το τέσταρε πρώτα σε μια γάτα. Η γάτα επιβίωσε της πτώσης και στις 24 Οκτωβρίου του 1901, στα 63α γενέθλιά της, η Τέιλορ μπήκε μέσα στο βαρέλι και ξεκίνησε την τολμηρή αποστολή της.

Μετά από είκοσι λεπτά, ανασύρθηκε από τον βυθό των καταρρακτών, μόνο με μια ελαφριά αιμορραγία στο κεφάλι. Η Τέιλορ δεν έβγαλε ποτέ πολλά χρήματα από τον άθλο της, αλλά ενέπνευσε πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

2 copy

Μια δεκαετία αργότερα, ο Μπόμπι Λιτς έγινε ο πρώτος άντρας που επιβίωσε την πτώση, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μεταλλικό βαρέλι, συνθλίβοντας τα γόνατά και το σαγόνι του. Κατάφερε να εξαργυρώσει τον τίτλο του με μια επιτυχημένη τουρνέ, πριν πεθάνει το 1926.

Το 1920 ο Βρετανός Τσαρλς Στίβενς έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην προσπάθειά του να πέσει από τους καταρράκτες σε βαρέλι. Μόνο το δεξί χέρι του να βρέθηκε από τις αρχές.

3 copy

Ο Καναδο-Αμεριακανός Τζιν Λούσιερ αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει βαρέλι, αλλά το 1928 έπεσε και επιβίωσε από τους καταρράκτες μέσα σε μια μπάλα φτιαγμένη από καουτσούκ και σίδερο, που αργότερα πούλησε σε τουρίστες... κομμάτι κομμάτι.

Το 1930 ο Έλληνας μετανάστης Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε να πέσει με βαρέλι στον Νιαγάρα, ελπίζοντας να μαζέψει τα χρήματα για να εκδώσει το βιβλίο του.

4 copy

Κατασκεύασε ένα βαρέλι βάρους σχεδόν ενός τόνου – όχημα, που θεωρούσε άθραυστο. Την ημέρα της πτώσης πήρε μαζί του για γούρι το κατοικίδιο του, μια χελώνα πάνω από 100 ετών. Το βαρέλι επιβίωσε της πτώσης, αλλά παγιδεύτηκε μέσα σε ένα κύμα νερού για 18 ώρες πριν μπορέσουν οι αρχές να το απεγκλωβίσουν.

5 copy

Όταν το βαρέλι άνοιξε ο Σταθάκης είχε χάσει την ζωή του από ασφυξία. Η χελώνα του επιβίωσε αλλά προφανώς δεν μπορούσε να αποτυπώσει την εμπειρία της για το παράτολμο ταξίδι.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αρκετοί ακόμη επιτυχώς κατέκτησαν τους καταρράκτες σε βαρέλια και μπάλες, αλλά λίγοι επιβίωσαν από την πτώση χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο.

6 copy
7 copy
8 copy
9
10
11
12 copy

πηγή φωτογραφιών: Getty Images

ΔΗΜΟΦΙΛΗ