ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ Ομπάμα: Τα σχέδια για τη ζωή μακριά από τον Λευκό Οίκο

Μισέλ Ομπάμα: Τα σχέδια για τη ζωή μακριά από τον Λευκό Οίκο
REUTERS/Mark Kauzlarich

Προς απογοήτευση εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, έχει αποφασίσει να μην κατέβει υποψήφια για την θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ούτε το 2020, ούτε το 2024, ούτε σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

Η ιδιαίτερα δημοφιλής Μισέλ Ομπάμα βρέθηκε στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, που είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, αλλά η ίδια – σύμφωνα με τον σύζυγό της, Μπαράκ – δεν θα καθίσει ποτέ στην καρέκλα του προέδρου, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν το θέλει.

Η πρώτη κυρία, 52 ετών σήμερα, εμφανίστηκε σε προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον στην Νότια Καρολίνα και πάνω από 10.000 κόσμου είχαν την ευκαιρία να την θαυμάσουν να υπεραμύνεται της υποψηφιότητας Κλίντον.

2016 10 28T124606Z 1 MTZGRQECASRCV674 RTRFIPP 0 USA ELECTION CLINTON

(REUTERS/Carlos Barria)

Τα ποσοστά της δημοφιλίας της εκθαμβωτικής Μισέλ φτάνουν στο 64%, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Sway in the Morning», απέρριψε κάθε πιθανότητα υποψηφιότητας της.

«Δεν θα βάλει ποτέ υποψηφιότητα», είπε ο πλανητάρχης και προσέθεσε: «Είναι ένας ταλαντούχος και ευφυής άνθρωπος και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος για εκείνη, αλλά η Μισέλ δεν έχει την υπομονή ή την έφεση να θέσει τον εαυτό της σε αυτή την διαδικασία. Αυτό μπορείτε να το θεωρείτε δεδομένο».

Και η ίδια η κ. Ομπάμα είχε στο παρελθόν αρνηθεί φήμες περί συνέχειας της... οικογενειακής παράδοσης στον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως οι κόρες της έχουν τραβήξει αρκετά με τον ένα γονιό στη θέση του προέδρου, ενώ πρόσθεσε πως πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τις ζωές περισσότερων ανθρώπων έξω από το οβάλ γραφείο.

2016 10 18T235904Z 133461240 D1BEUHTRJSAA RTRMADP 3 USA ITALY

(REUTERS/Joshua Roberts)

Τα μελλοντικά της σχέδια

«Όχι δεν θα βάλω υποψηφιότητα για την προεδρία. Όχι, δεν θα το κάνω», είπε μιλώντας σε φεστιβάλ τον Μάρτιο.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορώ να κάνω έξω από τον Λευκό Οίκο... χωρίς δεσμά, τα φώτα της δημοσιότητας και τις κάμερες, τις κομματικές υποχρεώσεις», είπε και συνέχισε: «Υπάρχει η πιθανότητα η φωνή μου να ακουστεί από πολλούς ανθρώπους που τώρα δεν μπορούν να με ακούσουν γιατί είμαι η πρώτη κυρία, και θέλω να επηρεάσω θετικά τη ζωή όσο περισσότερων ανθρώπων μπορώ, χωρίς μεροληψίες».

«Και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω εξίσου καλά με το να μην είμαι η πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Η εκστρατεία για την εκπαίδευση των γυναικών

Ήδη από τον Ιανουάριο η κυρία Ομπάμα πετά σπόντες για τα μελλοντικά της πλάνα. Τον Ιούνιο, όταν ανακοίνωσε την χορηγία 20 εκατομμυρίων δολαρίων στο Let Girls Learn initiative, υποσχέθηκε να συνεχίσει την καμπάνια της για την εκπαίδευση των γυναικών και μετά το τέλος της θητείας της ως πρώτη κυρία.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και θέλω να συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτό το ζήτημα όχι για τους επόμενους επτά μήνες, αλλά για το υπόλοιπο της ζωής μου», είχε πει τότε, αφού πρώτα είχε παρουσιάσει αναλυτικό πλάνο για την εκπαίδευση 60 εκατομμυρίων κοριτσιών σε όλο τον πλανήτη.

2016 10 18T201116Z 1 MTZGRQECAI9ETMQR RTRFIPP 0 USA OBAMA MICHELLE

(REUTERS/Jonathan Ernst)

«Σαν πρώτη κυρία, μητέρα και άνθρωπος δεν μπορώ να εγκαταλείψω αυτά τα κορίτσια και σκοπεύω να συνεχίσω να ανεβάζω τους τόνους για να τις υπερασπιστώ», τόνισε.

Ακόμη έχει υποσχεθεί να δουλέψει υπέρ της υγιεινής διατροφής αλλά και για πρωτοβουλίες για οικογένειες στρατιωτικών, όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο.

Η Μισέλ Ομπάμα μπορεί να επιστρέψει και στην Ακαδημαϊκή ζωή το 2017, καθώς έχει υπηρετήσει ως Βοηθός Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και αντιπρόεδρος Επικοινωνίας και Εξωτερικών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Medical Centre της ίδιας πολιτείας.

Σαφής απάντηση για το τι θα κάνει μετά τις 8 Νοεμβρίου, όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές, δεν υπάρχει. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το ζεύγος Ομπάμα θα παραμείνει αφοσιωμένο στις υποχρεώσεις του απέναντι στις δύο του κόρες και θα μείνει στην Ουάσιγκτον, μέχρι η 15χρονη κόρη τους Σάσα τελειώσει το σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ