Το «τελικό χτύπημα» του Τραμπ: Οι επιλογές των ΗΠΑ αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες με Ιράν
Μαχητικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln
U.S. Navy /APΤις επιλογές των ΗΠΑ «ζυγίζει» ο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν δεν καρποφορήσουν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Axios.
Το Πεντάγωνο αναπτύσσει τις στρατιωτικές του επιλογές για ένα «τελικό χτύπημα» στο Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χερσαία εισβολή ή μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμού, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και ακόμη δύο πηγές.
Οι επιλογές αυτές είναι τέσσερις συνολικά σύμφωνα με το Axios:
- Εισβολή ή αποκλεισμός της νήσου Χαργκ, του κύριου κόμβου εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
- Εισβολή στο Λάρακ, ένα νησί που βοηθά το Ιράν να εδραιώσει τον έλεγχό του στα Στενά του Ορμούζ. Το στρατηγικό φυλάκιο φιλοξενεί ιρανικά καταφύγια, επιθετικά σκάφη που μπορούν να ανατινάξουν φορτηγά πλοία και ραντάρ που παρακολουθούν τις κινήσεις στα Στενά.
- Κατάληψη του στρατηγικού νησιού Άμπου Μούσα και δύο μικρότερων νησιών, τα οποία βρίσκονται κοντά στη δυτική είσοδο του στενού και ελέγχονται από το Ιράν, αλλά τα διεκδικούν επίσης και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
- Αποκλεισμός ή κατάσχεση δεξαμενόπλοιων που εξάγουν ιρανικό πετρέλαιο στην ανατολική πλευρά στων Στενών του Ορμούζ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΣΜΟΣ
«Θα τους θερίσουν»: Πώς ο Τραμπ απέτρεψε τον Νετανιάχου να καλέσει τους Ιρανούς σε εξέγερση
SPONSORED
CULTURE
ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ : Σαφάρι θανάτου στο Σαράγεβο: Οι «τουρίστες» που πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους
22:03
ΚΟΣΜΟΣ
Νέα διορία Τραμπ στο Ιράν: Έχει μια εβδομάδα για να συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου
22:00
ΕΛΛΑΔΑ
Υπουργείο Εργασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος για την ενίσχυση της αρχής ίσης αμοιβής
21:55
CULTURE
Eurovision 2026: Βίντεο 30 δευτερολέπτων από την δεύτερη πρόβα του Akyla
21:48
ΚΟΣΜΟΣ