ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: 25χρονη γυναίκα, θύμα βιασμού υποβλήθηκε σε ευθανασία παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της

Ισπανία: 25χρονη γυναίκα, θύμα βιασμού υποβλήθηκε σε ευθανασία παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της

Διάδρομος νοσοκομείου (Φωτο αρχείου)

Unsplash

Μια 25χρονη παραπληγική Ισπανίδα, η Νοέλια, υποβλήθηκε σήμερα Πέμπτη (26/03) σε ευθανασία, σε νοσοκομείο κοντά στη Βαρκελώνη, έπειτα από διετή νομική διαμάχη με τον πατέρα της, ο οποίος είχε καταθέσει επανειλημμένα προσφυγές εναντίον της απόφασης.

Η Νοέλια είχε παραλύσει το 2022 μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, πηδώντας από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας και ζήτησε βοήθεια για ευθανασία, επικαλούμενη χρόνια οδύνη και σοβαρή αναπηρία.

Το αίτημά της εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διασφάλισης και Εκτίμησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο για την ευθανασία, σε ισχύ από το 2021, που επιτρέπει τη βοήθεια για θάνατο σε ενήλικες με σοβαρή και ανίατη ασθένεια ή χρόνια αναπηρία.

«Θέλω να φύγω εν ειρήνη τώρα, να πάψω να υποφέρω» είχε δηλώσει η ίδια στην τελευταία συνέντευξή της, που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το τηλεοπτικό κανάλι Antena 3. Η γυνάικα είχε περιγράψει μια ζωή γεμάτη οδύνη, σεξουαλική κακοποίηση και μια παιδική ηλικία υπό την κηδεμονία των κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι τελευταίες προσφυγές του πατέρα της απορρίφθηκαν από τα ισπανικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση της επιθυμίας της.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση έχει πυροδοτήσει δημόσιο διάλογο στην Ισπανία, χώρα με καθολικές και συντηρητικές παραδόσεις, σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και την εφαρμογή του νόμου για την ευθανασία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι τα τέλη του 2024 είχαν υποβληθεί σε ευθανασία 1.123 άνθρωποι στη χώρα.

Η Νοέλια είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξή της ότι ήθελε να φύγει ειρηνικά και να τερματίσει τον πόνο της, ενώ η υπόθεση προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην ευθανασία και υπερσυντηρητικές ενώσεις που αντιτάσσονται στην πρακτική.