ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: επίσημα νεκρός ο ήρωας πολέμου Βάλενμπεργκ 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Σουηδία: επίσημα νεκρός ο ήρωας πολέμου Βάλενμπεργκ 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή του
Wikipedia Commons

Τα ίχνη του χάθηκαν πριν από σχεδόν 70 χρόνια, κάπου στις σοβιετικές φυλακές, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σουηδός διπλωμάτης Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες Εβραίους της Ουγγαρίας, κηρύχθηκε τη Δευτέρα και επίσημα νεκρός από τις αρχές της χώρας του.

Είχε γεννηθεί στις 4 Αυγούστου 1912. Έφτασε στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 1944, που τότε ήταν υπό ναζιστική κατοχή, και έσωσε χιλιάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο, εφοδιάζοντάς τους με σουηδικά έγγραφα. Στη συνέχεια αγόρασε πολλά κτίρια στην Ουγγαρία για να στεγάσει εκεί όσους περισσότερους μπορούσε, αφού θεωρείτο σουηδικό έδαφος.

Ο Βάλενμπεργκ συνελήφθη στη Βουδαπέστη στις 17 Ιανουαρίου 1945 από Σοβιετικούς στρατιώτες και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Raoul Wallenberg memorial London

Το 1957 οι σοβιετικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο διπλωμάτης είχε κρατηθεί στη Λιουμπιάνκα -την έδρα της KGB στη Μόσχα- και πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Ιουλίου 1947. Οι ιστορικοί όμως αμφισβητούσαν αυτήν την εκδοχή καθώς πολλοί πίστευαν ότι είχε εκτελεστεί.

Μετά λοιπόν από 70 περίπου χρόνια, η εκπρόσωπος των φορολογικών αρχών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η επίσημη ημερομηνία του θανάτου του είναι η 31η Ιουλίου 1952. Εξήγησε πως αυτή η ημερομηνία είναι καθαρά τυπική και πως για νομικούς λόγους, έπρεπε να επιλέξουν μια ημερομηνία τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εξαφάνισή του καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν ζωντανός μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 1947.

Το αίτημα να κηρυχθεί νεκρός ο Βάλενμπεργκ υποβλήθηκε την άνοιξη από τον εκπρόσωπο της οικογένειας του διπλωμάτη. Η εφορία έδωσε διορία, ως όφειλε, έξι μηνών προκειμένου να βρεθούν νέα στοιχεία για την τύχη του. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα στις εφημερίδες σχετικές αναγγελίες, όμως δεν εμφανίστηκε κανείς για να δώσει πληροφορίες για τον Βάλενμπεργκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Raoul Wallenberg minnesmarke C Gyllenhammar

Οι συγγενείς του, μεταξύ των οποίων και η 95χρονη ετεροθαλής αδελφή του, ζητούν μέχρι και σήμερα να μάθουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη και πέθανε ο διπλωμάτης. Το γεγονός ότι κηρύχθηκε επιτέλους νεκρός, θα επιτρέψει να ανοιχθεί και η διαθήκη του.

"Το αίτημα χορήγησης ενός πιστοποιητικού θανάτου είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την τραυματική κατάσταση που ζήσαμε, να κλείσουμε ένα κεφάλαιο και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός" ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ