ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Προ των πυλών της Μοσούλης οι επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις

Ιράκ: Προ των πυλών της Μοσούλης οι επίλεκτες ιρακινές δυνάμεις
REUTERS/ ALAA AL-MARJANI

Στα περίχωρα της Μοσούλης στο Ιράκ βρίσκονται για πρώτη φορά οι επίλεκτες ιρακινές αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές δυνάμεις, στην επιχείρησή τους να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα, εισήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο σημαντικό κτίριο στην ιρακινή μητρόπολη, που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δύο χρόνια.

Οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται στις παρυφές των ανατολικών συνοικιών της πόλης και στην επόμενη φάση θα εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

Ωστόσο, κατά την άποψη των ειδικών, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων από τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση, προτού επιχειρήσουν μία συντονισμένη επίθεση για να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαιντέρ αλ-Αμπάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους «να παραδοθούν ή να πεθάνουν». «Θα σφίξουμε τον κλοιό στο Ισλαμικό Κράτος απ’όλες τις πλευρές. Οι τζιχαντιστές δεν έχουν άλλη επιλογή, ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν», δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, του τελευταίου προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου.

Δυνάμεις του τακτικού στρατού του Ιράκ, μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών ιρακινών δυνάμεων, δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας, Κούρδοι πεσμεργκά και Σιιτικές πολιτοφυλακές συμμετέχουν στην εξαιρετικά πολύπλοκη αυτή στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία οι διοικητές της έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Από την έναρξη της επιχείρησης μέχρι σήμερα, 17.900 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ