ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο στρατός μπήκε στη Μοσούλη-Σκληρή μάχη με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωσή της

Ιράκ: Ο στρατός μπήκε στη Μοσούλη-Σκληρή μάχη με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωσή της
REUTERS / ZOHRA BENSEMRA

Σκληρές μάχες για να απελευθερώσουν τη Μοσούλη και να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δίνουν οι ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πλέον καταφέρει να μπουν μέσα στην πόλη, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα μέ όσα έγιναν γνωστά από το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η προσπάθεια για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μιλώντας από την κοινότητα Κογκτζάλι, η οποία ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις νωρίτερα την Τρίτη σήμερα.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωνε νωρίτερα αισιόδοξος για θετική έκβαση της μάχης και ανακατάληψη της σημαντικής αυτής πόλης, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το Ισλαμικό Κράτος από όλες τις πλευρές. Δεν θα έχουν τρόπο να φύγουν. Οι επιλογές θα είναι δύο, είτε να πεθάνουν, είτε να παραδοθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπάντι.

Δεδομένου ότι η Μοσούλη αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, είναι βέβαιο ότι οι τζιχαντιστές δεν πρόκειται να πέσουν αμαχητί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 3.000 έως 5.000 άνδρες, εντούτοις έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις όσο και τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα ανακαταλήφθηκαν, ενώ στον νότο, δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζουν να προελαύνουν, αλλά παραμένουν ακόμη αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ