ΚΟΣΜΟΣ

«Μπουγάδα» αξίας 13 εκατ. € σε φράγμα στη Βουλγαρία

«Μπουγάδα» αξίας 13 εκατ. € σε φράγμα στη Βουλγαρία
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων, εντοπίστηκαν την Τρίτη από βατραχανθρώπους στον βυθό ενός φράγματος στη νότια Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις πλαστών ευρώ στη χώρα και ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι τα χαρτονομίσματα -πολλά από τα οποία ήταν ακόμη άκοπα- ήταν "πολύ καλής ποιότητας".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ επειδή χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο παραμένουν στην κυκλοφορία όσα είχαν ήδη τυπωθεί.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, συνελήφθη στην περιοχή του Πλόβντιβ, μαζί με δύο άλλα άτομα, ένας παραχαράκτης ο οποίος αποκάλυψε στην αστυνομία ότι τα άκοπα φύλλα των εκτυπωμένων χαρτονομισμάτων είχαν ριχθεί στο φράγμα Μέτσκα λίγο πριν την έφοδο των αρχών στο τυπογραφείο. Μετά την ανάκτησή τους, οι αστυνομικοί τα άπλωσαν για να... στεγνώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους οι Αρχές της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με τη Europol, εντόπισαν τρία τυπογραφεία που εκτύπωναν πλαστά χαρτονομίσματα, στα βόρεια της χώρας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ