Μία από τις κύριες ενεργειακές αρτηρίες του κόσμου χτυπήθηκε αυτή την εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία
Ένας κρίσιμος αγωγός στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος τροφοδοτεί τις παγκόσμιες αγορές με πετρέλαιο, δέχτηκε επίθεση την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, ο οποίος ήδη πιέζεται από τον πόλεμο με το Ιράν.
Η απόφαση της Τεχεράνης να κλείσει ουσιαστικά το Στενό του Ορμούζ, τη βασική θαλάσσια διαδρομή που χρησιμοποιούν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τον υπόλοιπο κόσμο, έχει αναδείξει τον αγωγό Ανατολής-Δύσης της Σαουδικής Αραβίας σε κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια ροή των ενεργειακών προμηθειών, αναφέρει το CNNi.
Ο αγωγός εκτείνεται από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας στα ανατολικά της χώρας έως το λιμάνι Γιανμπού της Ερυθράς Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Στενό του Ορμούζ. Μπορεί να μεταφέρει καθημερινά ένα σημαντικό μέρος του πετρελαίου του βασιλείου στις διεθνείς αγορές.
Τον περασμένο μήνα, η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα ανακατευθύνει εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, τα οποία συνήθως φορτώνονται στον Περσικό Κόλπο και μεταφέρονται μέσω του στενού, μέσω αυτού του αγωγού.
Σύμφωνα με τη Saudi Aramco, όταν λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, ο αγωγός Ανατολής-Δύσης μπορεί να μεταφέρει έως και 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Αυτό αντισταθμίζει, σε κάποιο βαθμό, τα περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που συνήθως διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.
Οι επιθέσεις σε έναν βασικό αντλιοστάσιο μείωσαν τη διακίνηση του αγωγού κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Πρόσθετες επιθέσεις σε άλλες εγκαταστάσεις έθεσαν εκτός λειτουργίας εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον βαρέλια ημερήσιας παραγωγικής ικανότητας. .
Γκαλιμπάφ: Εκεχειρία στον Λίβανο και αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων οι όροι για διαπραγματεύσεις
18:51
CNNi: Τραμπ και Νετανιάχου είχαν «τεταμένη» τηλεφωνική συνομιλία για τον Λίβανο
18:40
Ρωσία: Πρώην υφυπουργός Άμυνας καταδικάστηκε για διαφθορά
18:28
Συνεχίζεται η έξοδος του Πάσχα: «Ανάσα» μετά το κυκλοφοριακό χάος- Πάνω από 80.000 πέρασαν τα διόδια (vid)
18:20