Σε πλήρη ετοιμότητα τα μικρά σκάφη του Ιράν για την επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ
Περισσότερο από το 60% του ναυτικού στόλου των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει αναλάβει την περιπολία των Στενών του Ορμούζ, παραμένει άθικτο έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα έρχεται τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα επιβάλει αποκλεισμό στο στενό, μετά από αποτυχημένες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Πακιστάν χθες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Φρουροί της Επανάστασης διατηρούν την επιτήρηση του στενού με έναν στόλο μικρών ταχυπλόων και επιθετικών σκαφών, εξοπλισμένων για την προστασία της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου με πυραύλους και νάρκες. Τα σκάφη αυτά είναι δυσκολότερο να στοχοποιηθούν σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πολεμικά πλοία του ιρανικού ναυτικού, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς συχνά αποφεύγουν την ανίχνευση μέσω δορυφόρων λόγω του μικρού τους μεγέθους. Οι Φρουροί της Επανάστασης αποθηκεύουν επίσης τα σκάφη αυτά σε «υπόγειες εγκαταστάσεις», γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω τις προσπάθειες εντοπισμού τους.
Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα κατά των ναυτικών δυνατοτήτων του Ιράν έχουν στοχεύσει κυρίως το συμβατικό ναυτικό του και όχι τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης.
Παρά ταύτα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ορισμένα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης καταστράφηκαν σε επιθέσεις, μεταξύ των οποίων το IRIS Shahid Sayyad Shirazi, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και το Shahid Bagheri, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο drones των Φρουρών της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.
Ωστόσο, ο σε μεγάλο βαθμό άθικτος στόλος των μικρών σκαφών και επιθετικών μονάδων αναμένεται να επιτρέψει στους Φρουρούς της Επανάστασης να συνεχίσουν να ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ με ευκολία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας τοποθέτησης ναρκών σε ολόκληρη τη στενή θαλάσσια δίοδο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι οι σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο παραδοσιακό ναυτικό του Ιράν έχουν «σχετικά μικρή σημασία» σε αυτό το πλαίσιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Απαραίτητη η διπλωματία στον πόλεμο στο Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης
«Tο ΝΑΤΟ επιθυμεί πλέον να βοηθήσει στα Στενά του Ορμούζ - Θα καθαρίσουμε γρήγορα» λέει ο Τραμπ
Τραμπ: Το Ιράν δεν είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες
«Οι απειλές του Τραμπ δεν έχουν καμία επίδραση στον ιρανικό λαό», δηλώνει ο Γκαλιμπάφ
21:42
Λευκός Οίκος: Οι έξι όροι των ΗΠΑ που απέρριψε το Ιράν οδηγώντας στο «ναυάγιο» του Ισλαμαμπάντ
21:30
CNNi: Το Ηνωμένο Βσίλειο δεν θα συμμετάσχει σε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ
21:17
Γκαλιμπάφ: «Καμία επίδραση πάνω μας οι απειλές των ΗΠΑ» - Τραμπ: «Καταστρέφω το Ιράν σε μια ώρα»
21:15