Ιράν: Κανένα λιμάνι στον Κόλπο δεν θα είναι ασφαλές εάν απειληθούν τα δικά μας
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να είναι έτοιμο να συνοδεύσει τάνκερ μέσω των Στενών του Ορμούζ για την ασφάλεια της ελεύθερης ναυσιπλοΐας
Information Technician Second Class Ruskin Naval/U.S. Navy via APΚανένα λιμάνι στον Κόλπο δεν θα είναι ασφαλές εάν απειληθούν Ιρανικά λιμάνια δήλωσε ο εκπρόσωπος του κεντρικού αρχηγείου του Ιράν, Khatam al-Anbiya, Ebrahim Zolfaghari, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού για αποκλεισμό ιρανικών λιμένων από τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα τον Ταξίαρχο Εσμαήλ Καάνι, διοικητή της ισχυρής ελίτ Δύναμης «Κουντς» ανέφεραν ότι ο αρχηγός της Δύναμης «Κουντς» του Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν από τη Μέση Ανατολή με άδεια χέρια.
Σύμφωνα με τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Mehr, ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να θυμηθούν πώς αποχώρησαν επίσης με άδεια χέρια από την Υεμένη σε μια προηγούμενη εκστρατεία.
Ο Καανί υπαινίχθηκε ότι οι αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα μπορούσαν να κλείσουν το στενό Bab el-Mandeb, όπως έκαναν μεταξύ 2023 και 2025. Οι επιθέσεις στο Bab el-Mandeb ώθησαν τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορική εκστρατεία εναντίον των Χούθι. Οι αντάρτες σταμάτησαν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ.
Στις 17:00 οι ΗΠΑ κλείνουν τα λιμάνια του Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ
Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από το απόγευμα, 17:00 ώρα Ελλάδος, στην επιβολή αποκλεισμού των λιμανιών του Ιράν, ύστερα από το διπλωματικό «ναυάγιο» στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο ενισχύει τους φόβους επανέναρξης του πολέμου στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για αποκλεισμό «εναντίον πλοίων όλων των εθνικοτήτων που εισέρχονται ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια και παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων όλων των λιμανιών στον Αραβικό Κόλπο (σ.σ. έτσι αναφέρονται στον Κόλπο) και τον κόλπο του Ομάν».
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν την κυκλοφορία σε πλοία που δεν αναχωρούν ή κατευθύνονται στο Ιράν μέσω των Στενών του Ορμούζ. Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα της τάξεως του 8%, ξεπερνώντας ξανά το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι IDF ενόψει του ναυτικού μπλόκου του Ιράν από τις ΗΠΑ
Νετανιάχου: «Το Ισραήλ κατέχει πλέον μια σταθερή ζώνη ασφαλείας εντός του Λιβάνου»
Τραμπ για Όρμουζ: «Όποιο ιρανικό πλοίο πλησιάσει, θα χτυπηθεί» - Τι απαντά η Τεχεράνη
CNNi: Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ δοκιμάζει τα όρια αντοχής του Ιράν
18:16
Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο πατέρας που κρατούσε κλειδωμένο τον 9χρονο γιο του μέσα σε βαν από το 2024
18:04
Κατά κύματα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Ελευσίνας (vid)
17:52
Η Ρωσία εκκενώνει το προσωπικό από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ του Ιράν
17:40