Τραμπ: Το Ιράν επιθυμεί διακαώς συμφωνία - Δεν ζητώ συγγνώμη από τον Πάπα
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει έξω από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, στην Ουάσινγκτον
AP Photo/Alex BrandonΠαραμένει σε σιχύ ο ναυτικός αποκλεισμός στο Ιράν ανέφερε σε νεότερες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες θα βοηθήσουν σε αυτόν και επέμεινε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί διακαώς συμφωνία. Παράλληλα αναφερόμενος στο Πάπα Λέων είπε ότι δεν έχει λόγο να ζητήσει συγγνώμη
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε για τις πιθανότητες διεξαγωγής περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αφού οι αντιπροσωπείες τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Πακιστάν το Σαββατοκύριακο.
«Θέλουν πάρα πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία.»
«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο», λέει – κάτι που παραμένει βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα, αλλά δεν συμφώνησαν σε αυτό.»
Ωστόσο, δήλωσε «σίγουρος» ότι οι Ιρανοί θα συμφωνήσουν τελικά. «Αν δεν συμφωνήσουν, δεν θα υπάρξει συμφωνία», σημείωσε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμά του για την αντιμετώπιση αυτής της σύγκρουσης δεν έχει αλλάξει.
«Αυτή τη στιγμή, δεν γίνονται μάχες», είπε. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλεισμό, δεν κάνουν καμία εμπορική δραστηριότητα», ανέφερε γοια τους Ιρανούς.
«Δεν μου άρεσε να βλέπω πλοία να βγαίνουν, αν έκαναν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν», λέει, αναφερόμενος προφανώς στην κυκλοφορία πλοίων στο Στενό του Ορμούζ κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Οι Ιρανοί δεν πραγματοποιούν επί του παρόντος εμπορικές συναλλαγές στο στενό, λέει ο Τραμπ, και «θα το διατηρήσουμε έτσι, πολύ εύκολα».
Ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον ναυτικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα να εκβιάζει ή να εκμεταλλεύεται τον κόσμο, γιατί αυτό ακριβώς κάνουν», ανέφερε.
«Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί... πολλά πλοία κατευθύνονται προς τη χώρα μας αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε, για να φορτώσουν το καλύτερο πετρέλαιο.
«Είναι πολύ πιθανό να έχει επιλυθεί το θέμα πριν από αυτό.»
Ο Τραμπ λέει στους υποστηρικτές του ότι ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 10 π.μ. στις ΗΠΑ.
«Άλλες χώρες» προσφέρονται να βοηθήσουν
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι «άλλες χώρες» — αν και δεν διευκρίνισε ποιες — προσφέρονται να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.
«Ειλικρινά, δεν χρειαζόμαστε άλλες χώρες», είπε ο Πρόεδρος. «Αλλά έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους.»
«Θα το ανακοινώσουμε, πιθανώς αύριο», πρόσθεσε.
Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα Λέοντα
Παράλληλα δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη από τον Πάπα Λέοντα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε νωρίτερα σήμερα τον θρησκευτικό ηγέτη, μετά την καταδίκη εκ μέρους του Ποντίφικα των απειλών του προέδρου κατά του Ιράν.
Όπως είπε, ο Πάπας είναι «πολύ αδύναμος όσον αφορά το έγκλημα και άλλα θέματα», υποστηρίζοντας ότι «απλώς απαντά» στην κριτική του Πάπα.
Πρόσθεσε ότι «δεν έχει τίποτα για το οποίο να ζητήσει συγγνώμη – ο Πάπας έχει άδικο».
Πεζεσκιάν σε Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο
23:34
Η σύζυγος του Σάντσεθ κατηγορείται για διαφθορά μετά από ποινική έρευνα
23:22
Ο Γκαλιμπάφ εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Πάπα Λέοντα μετά τη σύγκρουση με τον Τραμπ
23:10
LIVE ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Πίεση Τραμπ στο Ιράν με αποκλεισμό του Ορμούζ στα όρια... ναυμαχίας - Τα επικρατέστερα σενάρια
23:01