ΚΟΣΜΟΣ

Το υποθαλάσσιο «τζακούζι» που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπήσει μέσα του

Το υποθαλάσσιο «τζακούζι» που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπήσει μέσα του

Είναι γνωστό ως το «τζακούζι του θανάτου» και είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το τεράστιο αυτό πηγάδι κάτω από τον κόλπο του Μεξικό το 2014 και τώρα επέστρεψαν για να δημιουργήσουν τον πρώτο χάρτη υψηλής ανάλυσης 3D της περιοχής με τη βοήθεια ενός ρομπότ (robosub). Μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να κρατούν το κλειδί για εύρεση ζωής σε άλλους πλανήτες.

Το «τζακούζι της απελπισίας» εντοπίστηκε σε μεγάλο βάθος όπου το νερό έχει υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 19 βαθμούς. Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι που μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο κάθε ζωντανού οργανισμού που εισέρχεται στο πηγάδι.

Ο κρατήρας του πηγαδιού υψώνεται τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια του βυθού και το αρμυρό νερό που πέφτει έξω από τον κρατήρα σχηματίζει καταρράκτες. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στα βάθη του ωκεανού, λέει ο Erik Cordes αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Temple.

Οι βιολόγοι ανακάλυψαν μέσα στο πηγάδι κάποιες μορφές ζωής που έχουν προσαρμοστεί στην υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που μπορεί να μοιάζουν με τις συνθήκες στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί ζωή σε άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα ή πέρα από αυτό.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι η πισίνα είναι κορέστηκε με μεθάνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ