ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ο Ερντογάν εχθρός της Ελευθερίας του Τύπου

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ο Ερντογάν εχθρός της Ελευθερίας του Τύπου
REUTERS/ HANDOUT

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρύβεται πίσω από μία «κατ’επίφαση δημοκρατία», αναφέρουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τον εχθρό της Ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ερντογάν επιθυμεί τα μέσα ενημέρωσης να είναι «υποχωρητικά και υπάκουα και να τραγουδούν επαίνους για το πρόσωπό του», αναφέρει η οργάνωση στην έκθεσή της με τους 35 ηγέτες και οργανισμούς που χαρακτηρίζει «εχθρούς της ελευθερίας του Τύπου», η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, η Άγκυρα ξεκίνησε μια επιχείρηση καταστολής στον Τύπο, που χειροτέρεψε την ήδη κακή κατάσταση στη χώρα, αναφέρει η οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει συλλάβει τουλάχιστον 200 δημοσιογράφους, 125 εκ των οποίων παρέμεναν στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβρη, ενώ έχει κλείσει περισσότερες από 120 επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι μία από τις νέες προσθήκες στη λίστα, μαζί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, του Μπουρουντί Πιερ Νκουρουνζιζα και αρκετούς άλλους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Ζινπινγκ, ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκονται επίσης στη λίστα του 2016.

«Τα πολυάριθμα νέα ονόματα δείχνουν ότι οι ισχυροί άντρες και οι εξτρεμιστές κάθε είδους πιστεύουν ότι μπορούν να την γλιτώσουν με την καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε o εκπρόσωπος της οργάνωσης Michael Rediske και πρόσθεσε:

«Μερικοί ηγέτες καταδιώκουν, βασανίζουν ή ακόμα και σκοτώνουν δημοσιογράφους που είναι επικριτικοί και μένουν ατιμώρητοι για δεκαετίες».

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν επίσης μια αναφορά, με την οποία καλούν τη γερμανική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή επιτροπή να απαντήσουν στην καταστολή που συμβαίνει στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, οι τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhurriyet και συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη, έναν καρτουνίστα και αρκετούς δημοσιογράφους, με την υποψία ότι πρόσκεινται στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ