ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπένεντικτσον

Ισλανδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπένεντικτσον
REUTERS/Geirix

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον συντηρητικό Μπιάρνι Μπένεντικτσον, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο, εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

«Αποφάσισα να δώσω στον πρόεδρο του κόμματος της Ανεξαρτησίας την εντολή να σχηματίσει μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε ο Γιόχανεσον σε εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Μπένεντικτσον, το κόμμα του οποίου κατέλαβε τις 21 από τις 63 έδρες της ισλανδικής Βουλής, μοιάζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συστήσει μια κυβέρνηση που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Μπένεντικτσον, 46 ετών, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα λεγόμενα Έγγραφα του Παναμά, διαβεβαίωσε ότι δεν θα «κλείσει καμιά πόρτα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρχισε να συναντάται με ηγετικά στελέχη των υπολοίπων έξι κομμάτων που εξέλεξαν μέλη της ισλανδικής βουλής το απόγευμα.

Εάν οι διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να είναι σκληρές, δεν καρποφορήσουν, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τον αρχηγό κάποιου άλλου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις πρόωρες εκλογές του Σαββάτου δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Η απερχόμενη κυβερνητική συμμαχία της δεξιάς, που είχαν συγκροτήσει το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, δεν συγκέντρωσε παρά 29 έδρες και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του Κόμματος των Πειρατών, ενός μορφώματος που αμφισβητεί το πολιτικό κατεστημένο, εξασφάλισε 27 έδρες.

Ένα νεοπαγές σχήμα της κεντροδεξιάς, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, που προέρχεται από το κόμμα της Ανεξαρτησίας, συγκέντρωσε το 10,5% των ψήφων και επτά έδρες. Επομένως «θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί ένας (κυβερνητικός) συνασπισμός χωρίς αυτό», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτολόγος Γκρέταρ Έιτορσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ