Η Βρετανία ετοιμάζεται για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στα Στενά του Ορμούζ
Σε αυξημένη ετοιμότητα θέτει η Βρετανία στρατιωτικούς δύτες για πιθανές επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στα Στενά του Ορμούζ, καθώς εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς διαδρόμους του κόσμου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο επικαλείται το Politico.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικοί του Βασιλικού Ναυτικού, εκπαιδευμένοι στην εξουδετέρωση και απομάκρυνση ναρκών, προετοιμάζονται ώστε να είναι διαθέσιμοι εφόσον χρειαστεί.
Μήνυμα προς την Ουάσινγκτον
Η βρετανική κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αποδείξει προς την Ουάσινγκτον ότι παραμένει διατεθειμένη να συμβάλει ουσιαστικά στην αστυνόμευση της κρίσιμης θαλάσσιας οδού του Περσικού Κόλπου. Το Λονδίνο έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επειδή απέφυγε να συμμετάσχει σε επιθετικές αποστολές κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν.
Βρετανία και Γαλλία έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με στόχο να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να περιορίσουν την οικονομική πίεση που προκάλεσε το κλείσιμο των Στενών στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, οι χώρες που συμμετέχουν στις συζητήσεις εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να έχει η Ουάσινγκτον στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Αβεβαιότητα για το μέλλον της θαλάσσιας οδού
Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι δεν χρειάζεται ευρωπαϊκή συνδρομή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει υποβαθμίσει στο παρελθόν τις βρετανικές ναυτικές δυνατότητες, χαρακτηρίζοντάς τες «παιχνίδια».
Παράλληλα, η κατάσταση στα Στενά παραμένει εξαιρετικά ρευστή, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου την Τρίτη ότι παρατείνει επ’ αόριστον την εκεχειρία, η οποία επρόκειτο να λήξει την Τετάρτη.
Παρά την παράταση της εκεχειρίας, ο αμερικανικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ παραμένει σε ισχύ. Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποστείλει διαπραγματευτική ομάδα για τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, εφόσον δεν αρθεί ο αποκλεισμός, ενώ στο μεταξύ έχει προχωρήσει και στην κατάσχεση δύο ξένων πλοίων που κινούνταν στην περιοχή.
Προϋπόθεση η σταθερή εκεχειρία
Το Λονδίνο τονίζει ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη δυνάμεων ή μέσων θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί μια «διαρκής» εκεχειρία. Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πλέον να επιταχύνει τα σχέδιά της.
Ήδη από τον προηγούμενο μήνα είχε γνωστοποιήσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής πολεμικού πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού ή εμπορικού σκάφους εξοπλισμένου με αυτόνομα συστήματα ναρκοθηρίας στον Κόλπο, όμως πλέον η προετοιμασία περνά σε πιο προχωρημένο στάδιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πεντάγωνο: Θα χρειαστούν έξι μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών στα Στενά του Ορμούζ
Η στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης κάνουν ρεσάλτο στα πλοία στο Ορμούζ
Επίσκεψη πρίγκιπα Χάρι στην Ουκρανία: «Ο κόσμος σας βλέπει και σας σέβεται»
13:03
Αλέξης Κυριτσόπουλος: Η ζωγραφική, ο Δον Κιχώτης και τα... ανέκδοτα του Διονύση Σαββόπουλου
13:02
Υπερταμείο: Εκκίνηση διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων
12:57
UNESCO: Πισωγύρισμα στα μαθηματικά για τα κορίτσια - Τι ρόλο έπαιξε ο Covid19
12:54